Accordeonola


Agenda 2013 agenda 2012 Agenda 2011
Agenda 2012

Zondag 16 december 2012, 15.00 uur : Kerstconcert in de Petrus en Pauluskerk

Op zondagmiddag 16 december vanaf 15.00 uur gaf Accordeonola een kerstconcert in de Petrus en Pauluskerk aan de Kerkgracht 54 in Den Helder. Wij hadden voor onze bezoekers een verrassend en sfeervol kerstprogramma samengesteld. Zo werd het optreden van Accordeonola afgewisseld worden door een optreden van het barbershopkwartet Granny's Pride. In 1998 en in 2008 werden zij bronzen medaille winnaars bij de competitie van barbershopkwartetten in Nederland. Verder speelde Marijn Dito op trombone twee muziekstukken begeleid door Accordeonola.

Kerstconcert
Kerstconcert
Kerstconcert
Kerstconcert
foto's: Frans van de Wetering
Kerstmis op de accordeon
Accordeonola in de krant
Door Hanneke Bergsma - Foto: Hanneke Bergsma

DEN HELDER - Accordeonola repeteert nog niet zo lang in het gebouw van de Noorderkunstkring aan de Pasteurstraat. Vermindering van subsidie noodzaakte het gezelschap een goedkopere ruimte te zoeken. Maar men is blij met de keuze. De zaal voldoet prima aan de eisen van de muzikanten.

Marijn Dito is een van de gastmuzikanten tijdens het kerstconcert op zondag 16 december. Hij speelt trombone en is de zoon van orkestleider Cees Dito, die hem niet spaart als het om kritiek gaat. "Marijn! Die laatste noot was niet op tijd!" Waarop zoonlief met een brede lach antwoordt: "Hier ben je misschien de baas pa, maar thuis..." De sfeer is uitstekend en de muzikanten zijn een tel later weer volledig geconcentreerd.

Prachtig stuk
Dirigent Dito: "Op internet stuitte ik op een prachtig stuk van Bach: 'Wachtet auf, ruft uns die Stimme', in een bewerking voor accordeonorkest. Ik heb de partituur enigszins aangepast en van sommige partijen de toonsoort veranderd zodat het speelbaar werd voor trombone. Het blijkt een prachtige combinatie!"
Het concert zal ook lichtere stukken bevatten. Zo is er naast 'de Ballad' van Kyteman een medley te horen van de Amerikaanse Carols zoals 'Hark!', 'The angels heard on high' en 'God rest ye merry gentleman'.
Tineke Rietel, één van de orkestleden, vindt dit haar lievelingsstuk.

Pittig
"Pittig, maar ook goed te doen. Wij krijgen oefen mp3-tjes. Eentje met onze partij er op en eentje zonder zodat we ons goed kunnen voorbereiden."
Tineke maakt deel uit van het ensemble dat na de pauze speelt. Voor de pauze is er het volledig orkest. Verdeeld over het programma zal in een drietal blokjes het barbershop kwartet 'Granny's pride' optreden.
Komt de accordeon nog wel van z'n 'stoffige' image af? Dito, die het orkest exact 25 jaar leidt, zegt: "Ik hoop het! De accordeon wordt nog immer geassocieerd met kermismuziek, maar de veelzijdigheid van dit instrument en de rijke klank ervan zijn ongekend.

Zondag 9 decenber 2012, 19.00 uur : Accordeonola in de Johanneskapel

Johanneskapel Den Helder Johanneskapel Den Helder

"SONGS of PRAISE - rijkdom en armoe van kerst", zo begint het programmaboekje van de samenkomst in de Johanneskapel te Den Helder. De leden van het ensemble van Accordeonola hebben aan deze samenkomst bijgedragen door het spelen van drie speciaal voor deze gelgenheid geselecteerde muziekstukjes: "Wachtet auf, ruft uns die Stimme" van J.S. Bach, "Choral" uit de "Suite für Akkordeonorchester" van Rudof Bruci en "Minuit Chrétien" van Adolphe Adam.

Zaterdag 8 september 2012, 13.00 uur : Optreden bij NoorderKunstKring

De club voor amateurkunstenaars van NoorderKunstKring combineerde de Monumentendag met een Open Huis van 11.00 tot 17.00 uur. In en om het clubhuis waren veel activiteiten te zien zoals tekenen, schilderen, beeldhouwen en boetseren.

Het orkest van Accordeonola gaf op uitnodiging van NoorderKunstKring een kort optreden. We speelden muziek die we ook zonder dirigent konden spelen omdat de dirigent als accordeondocent vanwege de Open Dag van Triade niet bij het optreden aanwezig kon zijn. Tijdens het spelen van 'Aan de Amsterdamse grachten' moest er nog snel geïnproviseerd worden omdat de accordeon van Jan opeens niet meer bespeelbaar was, door een losgeraakte schroef die het mechaniek blokkeerde zoals later bleek. Sandra pakte snel zijn muziek en speelde zo goed als ze kon zijn partij. Voor en na dit optreden werd door Meine, een van de leden van het orkest, een solo optreden gegeven.

Accordeonola bij NoorderKunstKring Accordeonola bij NoorderKunstKring
Accordeonola bij NoorderKunstKring
Accordeonola bij NoorderKunstKring

Zondag 1 juli 2012, 14.00 uur : Optreden in het Openluchttheater (Helderse Vallei)

Het was een fantastisch optreden van de dansgroep van Triade en Accordeonola met de muziek Nacht in het Enge Bos en Libertango in het openluchttheater van de Helderse Vallei. Omdat het optreden ver van te voren afgesproken was en we volledig van het weer afhankelijk waren bleef het tot het laatst spannend of het door zou gaan. Het heerlijke zonnige warme weer en de vele bezoekers van de Helderse Vallei die op de tribune plaats namen maakten het optreden tot een boven verwachting groot succes.

Optreden in Helderse Vallei
Optreden in Helderse Vallei
Optreden in Helderse Vallei
Optreden in Helderse Vallei
Optreden in Helderse Vallei
Optreden in Helderse Vallei
Optreden in Helderse Vallei
Optreden in Helderse Vallei
Optreden in Helderse Vallei
Foto's : Frans van de Wetering - (klik hier voor alle foto's!)

Zaterdag 2 juni 2012, 15.30-16.00 uur : Dag van de Muziek

Dag van de Muziek 2012 Dag van de Muziek 2012

We hadden het niet beter kunnen treffen. Er was eerder verwacht dat het een koude natte dag zou worden maar het werd een prachtige zonnige dag. Het was dan ook opvallend druk in de stad en overal was volop belangstelling voor de uitvoeringen op de verschillende podia in de stad.

Accordeonola speelde in een prachtige grote tent van de Woningstichting in het Julianapark. Ook hier veel mensen die op stoeltjes voor de tent in het gras zaten en wandelend publiek dat bleef staan luisteren. Het speciaal voor deze dagen geslecteerde repertoire, waaronder "Aan de Amsterdamse grachten", "Banger hart", "Viva la Vida", "Sinds een dag of twee" en "Ai se eu te pego", viel zo te horen aan de reacties van het publiek goed in de smaak.

Dankzij het onverwacht mooie weer en de opvallend grote opkomst aan publiek werd deze dag een heel geslaagde Dag van de Muziek.

Donderdag 17 mei 2012 (Hemelvaartsdag), 11.45-12.15 uur : Optreden op Fort Westoever

FORTuin

Vanaf 11.00 uur kon het publiek op Fort Westoever genieten van een doorlopend muziekprogramma en de uitoefening van oud-Hollandse ambachten als glas in lood verwerken, houtsnijwerk, hindeloperschilderwerk, klederdracht beschilderen, fries keramiek en glasgraveren. Ook was het mogelijk een vaartochtje te maken door de Binnenhaven.

FORTuin FORTuin

Accordeonola speelde op deze onverwacht bijzonder aangenaam zonnige dag speciaal voor dit optreden geselecteerde muziek, waaronder "Aan de Amsterdamse grachten", "Banger hart", "Viva la Vida", "Sinds een dag of twee" en "Ai se eu te pego".

FORTuin
FORTuin

Dat de muziek niet altijd eenvoudig was is van de gezichten goed af te lezen.

FORTuin FORTuin FORTuin FORTuin FORTuin FORTuin

Maar in het geheel verliep het spelen van de muziek heel plezierig en goed. En Fort Westoever bleek, met dit zonnige weer, een mooie locatie voor deze activiteiten.

FORTuin

Donderdag 8 maart 2012 : Verandering van repetitieruimte

Twee weken terug hebben we op proef gespeeld in het gebouw van NoorderKunstKring (NKK Den Helder). Het gebouw bleek uitermate geschikt te zijn voor ons orkest. In de schilderzaal kan het hele orkest ruim zitten en in de pauze kunnen we in een andere ruimte gezellig bij elkaar zitten en hebben we een bar tot onze beschikking waar we thee en koffie kunnen zetten.

Zou je graag willen meespelen, kom dan eens kijken en luisteren of op proef meespelen. Klik voor meer informatie op onderstaande knop.


Zaterdag 4 februari 2012 : VIP-dag Triade en Een Nacht in het Enge Bos

Op de VIP-dag van Triade had Accordeonola op de grote overloop een marktkraam waar de VIP's informatie over Accordeonola konden krijgen. En iedereen die het aandurfde kon op een accordeon proberen te spelen waarna geraden mocht worden welk liedje gespeeld was met een snoepje uit de grote glazen pot als beloning als het liedje goed geraden was.

Bovendien heeft Accordeonola in de Jos Postzaal nogmaals Een Nacht in het Enge Bos van de componist Ad Wammes uitgevoerd. Voor de ouders van de jonge danseressen had de grote zaal van Triade als groot voordeel dat ze vanaf de tribune hun kinderen goed konden zien (en filmen en fotograferen). Ook speelden we de Libertango en als toegift de Mambo Nr.5.

VIP-dag Triade VIP-dag Triade
VIP-dag Triade VIP-dag Triade
VIP-dag Triade
VIP-dag Triade VIP-dag Triade
VIP-dag Triade VIP-dag Triade
VIP-dag Triade VIP-dag Triade
VIP-dag Triade

Agenda 2013 agenda 2012 Agenda 2011


Logo Accordeonola