Accordeonola


Agenda 2012 agenda 2011 Agenda 2010
Agenda 2011

Zondagmiddag 6 november 2011: Jubileumconcert Accordeonola

Programmaboekje 2011
Accordeonola 60 jaar!Dirigent:
Cees Dito
Spelers:

1e partij
Ineke, Rineke, Michel, Heleen, Ina, Jenny

2e partij
Sandra, Tineke, Henk, Tony, Emmy

3e partij
Jan, Lidia, Hetty, Maria, Ria

4e partij
Meine, Cynthia, Manfred, Bertie

Basaccordeon
Marina

Keyboard
Marion

In een bomvolle Stadshal heeft Accordeonola haar 60-jarig jubileum gevierd. Bijna 300 mensen waren naar de Stadshal gekomen om met ons dit feest te vieren. Onder hen vele oud-leden en bekenden waaronder onze oud-dirigent Wim van der Tak met zijn echtgenote. Ook de wethouder van cultuur mevrouw Turnhout, Frans de Bie van de Novam, en Paul Sanders, directeur van Triade toonden hun warme belangstelling voor Accordeonola. Nog voordat er een noot gespeeld was, was voor ons het feest al begonnen!

Op het toneel - en op de dansvloer ervoor - traden vele gasten op: Het dameskoor HDK Vocaal o.l.v. Cees Arends met een gevarieerd programma, Lisette Carlebur met een prachtige vioolsolo, zo'n 50 kinderen van Triade onder de bevlogen leiding van Rinske Lenior tijdens Een Nacht in het Enge Bos - met onze presentatrice Minchenu Maduro in de rol van vertelster - en een groep jonge danseressen van Triade bij Libertango van Piazzolla.

En natuurlijk speelde Accordeonola zelf ook! Er was een goede chemie tussen dirigent Cees Dito en de spelers. Er werd geconcentreerd gespeeld, maar vooral ook mooi muziek gemaakt. Na de grote Finale met de Mambo nr.5 waarbij alle dansers op de vloer kwamen, ondersteund door onze slagwerkers Sander en Jesper, konden we alleen maar zeggen:
We hebben een geweldig jubileumconcert gehad!
Iedereen die aan dit concert z'n steentje heeft bijgedragen: Ontzettend bedankt!

Concert 2011
Concert 2011 Concert 2011
Concert 2011
Concert 2011 Concert 2011
Concert 2011 Concert 2011
Concert 2011
Concert 2011
Concert 2011
Jubileumconcert
Accordeonola vierde zondag haar 60-jarig jubileum. De medewerking van dansgroepen van Triade en het Helders Dameskoor Vocaal zorgde voor veel afwisseling en een grote publieke opkomst. Droog werd vastgesteld dat in de loop van de tijd het verenigingsleven haar centrale plaats in de samenleving heeft moeten prijsgeven en dat ondanks dat Accordeonola haar hoofd nog steeds boven water houdt. Het concert zelf was een goede indicatie voor dat succes.

Accordeonola bracht een repertoire dat ver weg staat van de oubolligheid waar accordeonverenigingen vaak mee geassocieerd worden. Dus geen 'Aan de Amsterdamse Grachten' en zeurderige zwijmelmuziek uit Franse B-films. Nee, tango's van Piazzolla waar het enthousiasme van afspat en eigentijdse composities die het imago van oubolligheid al lang hebben afgeschud.

HDK-Vocaal zong onder andere een lied uit 'Les Miserables' en een medley van hits van Ramses Shaffy.
Gehoord: Jubileumconcert door accordeonvereniging Accordeonola onder leiding van Cees Dito. Mmw Helders Dameskoor Vocaal olv Cees Arends, dansgroepen van Triade en violiste Lisette Carlebur. Zondag voor driehonderd toeschouwers in de stadshal in Den Helder

Zelden zong een koor zo gelijk. Deze ritmische vastheid ging wel wat ten koste van de expressie. De medewerking van dansers tussen de 6 en 17 jaar van Triade verlevendigden de gehele voorstelling nog meer.

Violiste Lisette arlebur was voor het gehele concert als de kers op de taart. Ze gaf een prachtige uitvoering van het bekende vioolthema uit de film 'Schindlers List'. Door de emotie van het stuk af te remmen met een intellectuele afstandelijkheid wist ze sentimentaliteit te vermijden. Accordeonola begteleidde met toegewijde bescheidenheid. En dat alleen al was een kwaliteit op zich.

Frank Visser

Donderdag 14 juli 2011 - Donderdag 1 september 2011 : Vakantie

Donderdag 14 juli de laatste repetitie voor de zomervakantie.
Donderdag 1 september de eerste repetitie na de zomervakantie.

Donderdag 7 juli 2011 : Martijn en Mathilde

Martijn en Mathilde hebben (voorlopig) afscheid genomen van Accordeonola.

Martijn speelt al zo'n negen jaar, vanaf zijn 12e of 13e, bij Accordeonola. Zijn studie, zijn werk (om onder andere zijn mooie grote auto rijdend te houden) en Accordeonola viel niet meer te combineren. We wensen hem veel succes met zijn studie en hopen dat hij, als zijn leven in rustiger vaarwater gekomen is, weer zin krijgt mee te komen spelen.

Mathilde volgt accordeonlessen op Triade en durfde het aan met Accordeonola mee te gaan spelen. De muziek van Accordeonola bleek voor haar echter nog tamelijk moeilijk. Drukke werkzaamheden maakte het bovendien moeilijk voldoende te studeren. Ze blijft wel spelen in het leerlingenorkest van Triade, dus wie weet, en daar hopen we op, durft ze het over een paar jaar aan om terug te komen. Ze nam voor ons allen nog een mooi bosje bloemen mee.
Dinsdag 28 juni 2011 : Ton Stroom overleden


Ton Stroom Hilligersberg, 29 september 1927 - Den Helder, 28 juni 2011

Jarenlang is hij 'achter de schermen' de voorzitter in het bestuur van Accordeonola geweest en was hij 'voor de schermen' bij het publiek bekend omdat hij ieder jaar met een kleine toespraak het concert opende.

Nadat hij zijn functie als voorzitter had neergelegd is hij altijd bij het orkest betrokken gebleven en was niet alleen bij vele concerten maar vaak ook bij speciale optredens, zoals het laatste concours waaraan Accordeonola deelgenomen heeft, aanwezig.
Zaterdag 28 mei 2011, 15.30-16.00 uur : Dag van de Muziek

Dag van de Muziek Dag van de Muziek
foto's: www.dagvandemuziek.nl
Accordeonola speelde op het Zeestadpodium in het Julianapark. Anders dan in voorgaande jaren was het nu geen aangenaam zonnig weer. De lucht was grijs en er stond een stevige koude wind. De marktkraampjes in het park waren al verlaten. Een krap half uur voor we begonnen viel een eerste kleine regenbui. We waren nog maar net aan het spelen toen het echt stevig begon te regenen en het niet meer op hield met regenen. Ons publiek zocht snel beschutting onder de overkapping van een tentje waar wat te drinken gekocht kon worden en in de ingang van Rialto. We waren begonnen en gingen door. Ook al kregen we koude vingers. We schoven met zijn allen wat verder naar achteren omdat door om de overkapping van het podium heen draaiende wind de spelers voor op het podium flinke windvlagen en door de wind meegevoerde regendruppels te verduren kregen. Het was wel een heel bijzondere ervaring om te spelen met het geruis van de regen, de voortjagende grijze wolken, het publiek ver weg samengeperst onder de kleine overkapping en meeuwen die laag voor ons langs vlogen en door de wind opgepakt en weggevoerd werden. De presentatrice die elk optreden aankondigde en na afloop van het optreden de spelers en het publiek bedankte werd niet minder enthousiast door de kou en regen en bleef hartverwarmend vrolijk doorgaan. Een optreden dat heel anders was dan verwacht en gehoopt, maar niettemin heel bijzonder.

Zondag 13 maart 2011, 19.00 uur : Samenkomst JohannesKapel

Accordeonola was gevraagd drie muziekstukjes te willen spelen tijdens de samenkomst in de Johanneskapel te Den Helder. Een verzoek waaraan we met veel plezier hebben voldaan. Zeven leden van Accordeonola vormden een tijdelijk ensemble dat twee keer in een weekeinde geoefend heeft op de speciaal voor deze samenkomst geselecteerde muziek.

Programmaboekje
Accordeonola

Zaterdag 29 januari 2011 : VIP-dag Triade

Het was de hele middag gezellig druk in Triade. Het marktkraampje van Accordeonola stond op een uitstekende plaats: in de hal bij de trap. Daar komt iedereen langs lopen. Het was druk in de hal. Er werden diverse optredens gegeven: een blazergroep die de ruiten deed trillen, buikdanseressen die met een schaal vol lekkers bij de mensen langs liepen, en mooie zang die soms wat overstemd werd door een trompet verderop in de gang. Veel kinderen hebben weer gebruik gemaakt van de mogelijkheid even op een kleine accordeon te spelen. Voor een enkeling was het in het vooruitzicht gestelde snoepje een goede reden, maar de meesten vonden het gewoon leuk om te doen. Bij het marktkraampje ook diverse leuke gesprekken. Zo vertelde een vrouw dat muziek in haar familie zit, veel familieleden bespelen een instrument, een voorvader was componist op de Antillen, en haar zoontje wou ze nu diverse instrumenten laten proberen, waaronder de accordeon. Wie weet speelt hij over een aantal jaren mee bij Accordeonola!

VIP-dag Triade
VIP-dag Triade VIP-dag Triade

Agenda 2012 agenda 2011 Agenda 2010


Logo Accordeonola