Accordeonola


Agenda 2011 agenda 2010 Agenda 2009
Agenda 2010

Donderdag 4 november 2010 : Verandering van repetitieruimte

Bijna veertig jaar repeteerde Accordeonola elke donderdagavond in het clubgebouw van Scoutinggroep Minerva. Vanaf donderdag 4 november repeteren we in Triade aan de Middenweg. Als je op een donderdagavond aan de andere kant van de Middenweg gaat staan kun je ons boven in de kleine zaal zien repeteren of beneden in de hal koffie en thee zien drinken. Nu we een grotere repetitieruimte hebben is er ook meer ruimte voor nieuwe leden. Zou je graag willen meespelen, kom dan eens kijken en luisteren of op proef meespelen. Schrijf ons vooraf wel even een e-mail (onder de knop Contact).

19:30 - 20:45 uur : Repetitie orkest
20:45 - 21:00 uur : Pauze
21:00 - 22:00 uur : Ensemble

Triade Den Helder

Zondag 17 oktober 2010, 14.30 uur : Concert Accordeonola en Mescalanza

Accordeonola heeft in samenwerking met het gemengd koor Mescalanza uit Julianadorp een concert gegeven in het Junior College in Julianadorp. De grote hal met podium, rondom planten en een paar kleine bomen, was daarvoor zeer geschikt. Voldoende ruimte voor zowel Accordeonola, Mescalanza en een flink publiek. Dankzij het doorschijnende dak, en het mooie zonnige weer, was er ook prachtig daglicht in de hal. Alleen de tamelijk sterke galm, dat maakte het spelen soms moeilijk. Komische noot was dat tijdens het spelen de muziek van onze standaards waaide. Dat verwacht je niet als je binnen speelt. Via twee openstaande buitendeuren woei er een stevige wind door de hal. Er zullen vast een aantal foute noten gespeeld (en gezongen) zijn, misschien wel meer dan een paar, maar in zijn geheel was het een geslaagd concert.

Op YouTube zijn een drie films geplaatst met beelden van activiteiten in 2010 en fragmenten van de geluidsopname van het concert op 17 oktober 2010. Gebruik oordopjes bij het beluisteren van de opnames. Klik hieronder op de symbooltjes om een film op YouTube te zien. Sluit na afloop het nieuw geopende venster of tabblad om hier terug te komen.

Accordeonola 2010 op YouTube Accordeola     Accordeonola 2010 op YouTube Accordeola en Mescalanza     Accordeonola 2010 op YouTube Mescalanza


Concert 2010 Concert 2010
Concert 2010 Concert 2010
Concert 2010 Concert 2010
Concert 2010 Concert 2010
Concert 2010

Donderdag 8 juli - 26 augustus 2010 : Vakantie

Bloemetje Mathilde

Met bloemen van Mathilde zijn we op vakantie gegaan. De eerste repetitie na de vakantie is donderdag 26 augustus.

Zondag 27 juni 2010, 10.00 uur : 25 jaar Triade

Jubileum Triade Jubileum Triade
Dit weekeinde vierde Triade het 25-jarig jubileum. Accordeonola en het leerlingenensemble van Triade gaven zondagochtend vanaf tien uur een concert op het buitenpodium op de Linie tegenover het gebouw van Triade. Ze speelden onder andere Spirit of Live van Johan Nijs, Zita van Astor Piazzolla, Wonderful Invention van Dizzy Snatford, Heal the World van Michael Jackson en Tango Secundo van Cees Dito.
Film op YouTube Klik hier om een aantal fragmenten op YouTube te zien.

Donderdag 20 mei 2010 : Accordeonola op de foto

De leden van Accordeonola zijn vandaag opnieuw op de foto gezet. Dit keer tussen de tulpen (die het niet alle overleefd hebben). Een beetje gevaarlijk was het wel. We moesten over een smalle plank een slootje oversteken om bij de tulpen te komen. Sommigen namen zelfs de zware en kostbare accordeon mee over de plank.
Leden van Accordeonola

Zaterdag 27 april 2010 : Accordeonola 2009 op YouTube

Op YouTube kun je nu een filmpje van Accordeonola bekijken. Het geeft een overzicht van de activiteiten van Accordeonola in 2009. Terwijl je kijkt naar de foto's die in 2009 gemaakt zijn kun je luisteren naar fragmenten uit de geluidopname die tijdens het concert gemaakt is. Klik op onderstaande symbool om de film te bekijken.

Accordeonola 2009 op YouTube Accordeola 2009 op YouTube

Maandag, 1 maart 2010 : Onze jongste supporter

In september 2006 trouwden onze twee leden Cynthia en Manfred.
En zoals al vaak bewezen is: 1 en 1 = geen 2 !
In december werd Milan geboren. Onze jongste supporter!
Manfred en Cynthia Milan

Vrijdag, 12 maart 2010, 20.00 uur : Accordeonavond in Zuid Scharwoude

Accordeonola was door Accordeonensemble Dijk en Waard uitgenodigd deel te nemen aan de jaarlijkse accordeonavond. Het concert vond plaats in CEC De Binding in Zuid-Scharwoude (Gemeente Langedijk). Een groot gebouw met vele gangen waarin het gemakkelijk verdwalen was, en een mooi groot toneel dat zeer geschikt was voor een gelijktijdig optreden van zo'n 70 accordeonisten.

Voor de pauze speelden de twee orkesten van Accordeonensemble Dijk en Waard onder leiding van Bianca IJdema. Na de pauze speelden de twee uitgenodigde orkesten, waaronder Accordeonola. Het orkest van Accordeonola speelde als laatste. We speelden Spirit of Life, Dakota en Zita.

De avond werd afgesloten met een groots optreden van alle accordeonisten. Gezamelijk speelden we het muziekstuk Conclusion, traditiegetrouw een muziekstuk van de componist Piet Verzijde.

Accordeonavond zuid-scharwoude
accordeonavond zuid-scharwoude

Zaterdag, 30 januari 2010 : VIP-dag Triade

De VIP-dag van Triade was weer een groot succes. De VIP-dag werd geopend door burgemeester Schuiling. Hij mocht de dag openen door met schilderspalet en kwast het eerste vogeltje op het witte doek te schilderen. Daarna zong zangdocente Hanneke Bergsma een prachtig lied, speciaal geschreven voor de officiële beëdiging van de nieuwe burgemeester.

VIP-dag Triade

Volgens het Noordhollands Dagblad zijn er net als vorig jaar honderden bezoekers geweest. Het was inderdaad de de hele middag een gezellige drukte. Accordeonola had een prachtig plaatsje op de overloop tussen de grote en de kleine zaal. Omdat in deze zalen voortdurend voorstellingen gegeven werden was er veel publiek dat de marktkraam van onze vereniging heeft gezien.

VIP-dag Triade VIP-dag Triade
VIP-dag Triade VIP-dag Triade

Veel kinderen en enkele volwassenen hebben een poging gedaan op een kleine accordeon te spelen. Het systeem met kleuren bleek ook nu weer heel goed te werken. De muziek stond geschreven in kleurige stippen en strepen en door het indrukken van de toetsen met overeenkomstige kleuren speelden de kinderen al snel een eenvoudig muziekstukje. Ze kregen een snoepje als ze konden raden welk muziekstukje het was.

VIP-dag Triade

Jan en accordeonleerling Marten speelden samen een paar muziekstukjes. Dat mogen ze volgend jaar weer doen, want het klonk heel leuk zo samen.

VIP-dag Triade VIP-dag Triade
VIP-dag Triade
VIP-dag Triade VIP-dag Triade
VIP-dag Triade

Aan het eind van de middag speelde accordeonleerling Mathilde, tevens lid van Accordeonola, mee in het leerlingenorkest van Triade. Tegelijkertijd een mooi uitzicht op de witte wereld buiten. En zo eindigde een heel geslaagde middag in Triade.

Maandag 18 januari 2010 : Accordeonola in de Helderse Courant

Accordeonola in de Helderse Courant

Timmer (links) en Post (met een stuk van Bach). Ze zweren bij de accordeon.
Foto : Peter van Aalst


MARTEN VISSER - DEN HELDER

Een accordeon. Dat is toch zo'n enorm ding dat voor je buik hangt en waarmee je ouderwetse levensliederen opleukt? Ja. En nee! je kan veel meer met een accordeon. Echt waar. Bach spelen, bij voorbeeld. En promoveren naar de eredivisie!

Ja, als het een beetje meezit is Den Helder over enige tijd een eredivisieclub rijker. En die staat geen balletje te trappen op een of ander sportveld. Nee, die speelt op virtuoze wijze muziekstukken op de accordeon. Al zul je de mensen van Accordeonvereniging Accordeonola zelf nooit horen zeggen dat ze virtuozen zijn. Daar zijn ze veel te bescheiden voor.

Gepromoveerd

Maar ze spelen inmiddels met het orkest wel mooi in de eerste divisie! Onlangs gepromoveerd. Jazeker: ook voor de accordeon heb je officiële wedstrijden. De fietsende verslaggever steekt, naar aanleiding van een persberichtje van de club zelf, zijn licht maar eens op bij voorzitter Sandra Timmer en secretaris Jan Post. Die graag van de gelegenheid gebruik maken om nog maar eens tegen het vooroordeel aan te trappen dat de accordeon alleen geschikt is als omlijsting van oubollige levensliederen.

Zeemansliedjes

Want dat zit toch bij veel mensen tussen de oren. Timmer: "Vertel je op je werk dat je accordeon speelt. Zeggen ze meteen: oh, dan spelen jullie zeker zeemansliedjes." Nee dus. Let wel: niks mis met dat genre, maar je kunt veel meer met een accordeon. Bij Accordeonola draaien ze hun hand ook niet om voor een pittig stukje Bach. "En de accordeon wordt ook gebruikt voor eigentijdse popmuziek. Denk maar aan Rowwen Hèze", zegt Post, verwijzend naar de populaire Limburgse band.

De leden van Accordeonola persen er zo een swingend stukje muziek uit. Nummers van Robbie Williams komen geregeld voorbij als ze optreden. Post: "Een accordeonorkest is verdeeld in vier stemmen, dus je kunt een mooi geluid maken met zijn allen." Het moet toch wel een enorme klus zijn om die tig kleine knopjes aan de zijkant blindelings te vinden, zeggen wij. Daar wen je aan, lacht Timmer. "Er zitten ribbeltjes op, dan voel je waar je zit."

Gevorderden spelen op een accordeon met 120 bassen, horen we. Met zo'n enorme batterij knopjes er op. Maar beginners kunnen kiezen voor een 48 bas accordeon. Kinderen ook. "Anders vallen ze om met dat enorme ding", lacht Post.

Eens in de drie jaar doet de club mee met een landelijk concours, waar orkesten uit het hele land het tegen elkaar opnemen. En dat is zweten, zegt het duo. "Er wordt op elke slak zout gelegd door de keurmeester", zegt Timmer. "'Dat staat zo in de muziek, maar jullie spelen het meer zó', hoor je dan." Een paar weken geleden werd succes geboekt: promotie naar de eerste divisie! Dan lonkt de eredivisie. Maar of het zover komt?

Ensemble

"Dan moet je er wel heel hard voor werken. Er zijn misschien leden die dat letterlijk niet trekken. Of geen zin hebben om jaren voor zo'n concours te studeren. Misschien blijven we daarom met het orkest wel in de tweede divisie", aldus Post. Het ensemble van Accordeonola, een kleiner clubje van de echt fanatieke accordeonspelers, kan wellicht wel een gooi doen naar de eredivisie. "Mensen die er echt voor willen gaan. Dat kun je niet van iedereen vragen. Het moet wel leuk blijven voor de mensen."

Vrijblijvend meedoen

Eens proberen of de accordeon wat voor u is? Accordeonola repeteert op donderdagavond. Liefhebbers kunnen vrijblijvend meedoen. Info op www.accordeonola.nl

Agenda 2011 agenda 2010 Agenda 2009


Logo Accordeonola