Accordeonola


Agenda 2010 agenda 2009 Agenda 2008
Agenda 2009

Zondag 13 december 2009 : Concours in Alkmaar

Het orkest van Accordeonola heeft deelgenomen aan het NOVAM-concours in Alkmaar, in het wijkcentrum MFA Mare Nostrum. Een mooi ruim gebouw met vele ruimtes zodat we een eigen kleedkamer toegewezen konden krijgen. In een gezellige ruimte met vele tafeltjes konden we nog wat drinken, en later kon er ook wat gegeten worden.

Ook de zaal waarin de orkesten speelden was zeer geschikt voor een concours. Wij traden om half twee als eerste op. Dit had voor ons het plezierige voordeel dat we langer konden inspelen. We speelden 'Spirit of Life' en 'Zita'. Twee mooie muziekstukken waarin we ons van onze beste kant konden laten horen.

Concours Alkmaar
Concours Alkmaar
foto's: Frans de Bie


Na ons optreden bleven we luisteren naar de orkesten die na ons kwamen. Ze speelden mooie muziek die prachtig uitgevoerd werd, zodat het een middag genieten was.

Aan het eind van de middag kwam de beoordeling van de jury. We hadden al een goed gevoel gehad over ons optreden. Dat gevoel heeft ons niet bedrogen. We waren uitgekomen in de 2e divisie. Met 308 punten werden we gepromoveerd naar de 1e divisie. Een fantastisch resultaat voor het orkest van Accordeonola.

Zaterdag 12 september 2009, 20.00 uur : Misa Criolla in de St. Janskerk te Breezand

Het (voormalige) A-orkest deed nog een keer mee met de uitvoering van de Misa Criolla die deze keer werd uitgevoerd in de St. Janskerk in Breezand. Het koor, bestaande uit zo'n 45 leden, opende de avond met een aantal delen uit de Misa Criolla. Daarna een optreden van Accordeonola. We speelden Caricias en de Violentango. Het klonk prachtig in deze kerk. Na ons zong Marie-Anne Pak met een combo de Ballada para un loco, van Piazzolla. Vervolgens speelden Cees Dito (accordeon) en Loes Bakker (fluit) een aantal sfeervolle muziekstukken. Tot slot zong het koor diverse delen van de Misa Criolla waarin Paul Sanders de solostem voor zijn rekening nam. Dankzij het fantastische geluid in deze mooie kerk klonk de combinatie van het koor en de solostem van Paul Sanders betoverend mooi.

Donderdag 20 augustus 2009, 19.30 uur : 1e repetitie van het orkest

Tijdens de vergadering van donderdag 25 juni is besloten dat de leden van het A- en B-orkest in het vervolg samen spelen als één orkest. Voor leden met voldoende snelle vingers en die er niet tegenop zien ook thuis flink te oefenen zal een ensemble van minimaal vijf leden opgericht worden.

Deze avond de eerste repetitie van Accordeonola als één groot orkest. En vergeet het niet, we beginnen in het vervolg om half acht!

Donderdag 25 juni 2009 : Dag Hilly en Nel

Hilly en Nel Een paar maanden terug hebben ze het al aangekondigd, aan het eind van dit schooljaar zouden ze afscheid nemen van Accordeonola. Niet omdat ze er geen plezier meer in hadden, integendeel, maar omdat met de jaren de vingers strammer geworden zijn en het spelen niet meer wil zoals ze zouden willen. Buitengewoon jammer. We missen nu niet alleen twee spelers, maar ook twee leden die veel plezier, vrolijkheid en gezelligheid in de vereniging brachten. Het optreden in Julianadorp was hun laatste optreden met Accordeonola. Deze avond, na de ledenvergadering, hebben ze afscheid genomen. Echt afscheid nemen doen we natuurlijk niet, we zullen ze ongetwijveld nog vaak ontmoeten.

Maandag 22 juni 2009 : Het Enge Bos op de Vliebergschool

Aan het eind van de middag speelde Accordeonola het muziekstuk 'Het Enge Bos' van de componist Ad Wammes op de Vliebergschool in Den Helder. Terwijl Accordeonola met muziek en tekst het verhaal vertelde werd door de kinderen van de basisschool het verhaal uitgebeeld in toneelstukjes. De kinderen hadden voor deze voorstelling prachtige bomen, auto's, sterren en een heel grote zon gemaakt. Ze hadden ook prachtige kleding aan. Echte heksenmutsen en mooie elfenjurkjes. Voor Accordeonola een bijzondere ervaring en voor de kinderen behalve bijzonder vast ook heel spannend. De leden van Accordeonola en de kinderen van de school hebben aan deze voorstelling enorm veel plezier beleefd.

het enge bos
het enge bos
het enge bos
het enge bos
het enge bos
het enge bos
het enge bos
het enge bos
het enge bos
het enge bos
het enge bos
het enge bos
het enge bos
Een week later kreeg elke speler van Accordeonola een mooie tekening!
het enge bos
De foto's zijn geplaatst in overleg met juf Hetty.
Heeft u (vader/moeder) bezwaar tegen een foto,
neem dan contact met ons op.

Zaterdag 20 juni 2009 : 100 jaar Julianadorp

Accordeonola gaf vanaf ongeveer tien voor zes een optreden op het terrein van de ijsbaan in Julianadorp. Het was feest in het dorp vanwege het 100 jarig bestaan van Julianadorp. Veel verenigingen waren Accordeonola in de middag voor gegaan. Na Accordeonola zong nog een groepje kinderen, werden prijzen uitgedeeld aan de winnaars van de talentenjacht, en vervolgens begon het optreden van de bekende zangeres Monique Smit.

100 jaar Julianadorp
100 jaar Julianadorp
100 jaar Julianadorp
100 jaar Julianadorp
100 jaar Julianadorp
100 jaar Julianadorp
100 jaar Julianadorp
100 jaar Julianadorp
100 jaar Julianadorp
100 jaar Julianadorp

Zaterdag 6 juni 2009, 14.00 uur : Dag van de Muziek

Accordeonola nam als elk jaar deel aan de Dag van de Muziek. We speelden op het Julianaplein, een uitermate plezierige plaats om op te treden. Bovendien werd in het kwartier tussen de uitvoeringen van de verenigingen voor het podium door kinderen gedanst, waardoor veel publiek bleef kijken. En dat samen met mooi weer. Beter konden we het niet treffen.

Dag van de Muziek
Dag van de Muziek
Dag van de Muziek

Zondag 24 mei 2009 : Accordeonola op de mobiele telefoon

Een kleine versie van de website van Accordeonola is nu ook te bezoeken met de nieuwste mobiele telefoons. Als het goed is wordt je mobiele telefoon automatisch herkent en doorverwezen naar de kleine website. Gebeurt dat niet, ga dan naar www.accordeonola.nl/mobiel.
Op de startpagina van de website kun je ook het laatste nieuws lezen (in rode letters). Een optreden zal hier aangekondigd worden. En als een optreden wordt afgelast of verplaatst, dan kun je dat op de startpagina lezen.

Zondag 19 april 2009, 14.30 uur : Concert

Programmaboekje 2009
Een geslaagd concert in Rialto. Rialto is zeer geschikt voor amateurverenigingen. Een mooie gezellige zaal en goed geluid. Zeker nu met microfoons op het toneel het geluid werd versterkt en via luidsprekers aan de wanden in de zaal werd weergegeven waren de accordeonisten zowel voor als achter in de zaal perfekt te horen (ook hun praatjes toen ze later in het concert steeds meer vergaten dat er microfoons op het toneel stonden). Alleen jammer dat de ingang en betonnen trappenhal van Rialto en het Forrest Hotel erg somber ogen, en dat vele trappen op en af moet worden gegaan om een plaatsje in de zaal te vinden en er geen lift is voor mensen die slecht ter been zijn. Voor het A-orekst en B-orkest is het toneel mooi van grootte. Maar aan het eind van de avond, toen alle 35 accordeonisten op het toneel zaten, was het toneel ook echt helemaal vol.
Bijzonder deze avond was het gastoptreden van Lisa Duursma, die bij het B-orkest op haar keyboard een pianosolo speelde, en het optreden van het leerlingen-ensemble van Triade. Ééns in de twee weken spelen de accordeonleerlingen van Triade samen om ervaring op te doen in het samen spelen. Ervaring in het spelen voor publiek hadden ze al opgedaan op de VIP-dag van Triade.
De recensie in de krant van maandag 20 april is zeer positief, waar we natuurlijk heel blij mee zijn. Een beetje komisch is wel dat Frank Visser bij het B-orkest spreekt van 'beginners'. Veel leden van het B-orkest spelen al vele jaren accordeon, sommigen meer dan dertig jaar. Bepaald geen beginners. De verwarring is te begrijpen. Het B-orkest is ook voor jonge accordeonisten die nog niet de ervaring hebben om in het A-orkest mee te kunnen spelen. Zo kunnen de leerlingen van Triade, als ze goed hun best blijven doen, over een aantal jaren in het B-orkest gaan meespelen. Maar het is ook een orkest voor wie de muziek van het A-orkest te hoog gegrepen vind, of de muziek van het A-orkest niet zo kan waarderen en liever gemakkelijker in het gehoor liggende muziek speelt, en voor ervaren accordeonisten die elke donderdagavond gezellig samen mooie muziek willen spelen maar er geen zin in hebben, of tijd voor hebben, elke week ook thuis flink te moeten oefenen om moeilijke muziekstukken in de vingers te krijgen.
Frank Visser heeft wel heel goed opgemerkt dat Cees ook de eenvoudigere muziek zeer serieus neemt. Niet zonder reden. De ervaring leert dat het ook voor de ervaren spelers moeilijk is een eenvoudig muziekstuk echt mooi te spelen. Zo is 'Fjouwer Bylden', dat het A-orkest in dit concert speelde, in de te spelen noten grotendeels heel eenvoudige muziek. Maar het is helemaal niet eenvoudig het ook echt mooi te laten klinken. Tijdens de repetities op de donderdagavond wordt daar veel tijd aan besteed.

B-orkest
concert 19 april 2009
concert 19 april 2009
concert 19 april 2009
concert 19 april 2009
concert 19 april 2009
concert 19 april 2009
concert 19 april 2009

Triade ensemble
concert 19 april 2009
concert 19 april 2009
concert 19 april 2009
concert 19 april 2009
concert 19 april 2009
concert 19 april 2009
concert 19 april 2009
concert 19 april 2009

A-orkest
concert 19 april 2009
concert 19 april 2009
concert 19 april 2009
concert 19 april 2009
concert 19 april 2009

Triade ensemble, A-orkest en B-orkest
concert 19 april 2009
concert 19 april 2009
concert 19 april 2009
concert 19 april 2009
concert 19 april 2009

Recensie
Argentijnse sferen bij
accordeonconcert
Het is voor de tweede keer dat Accordeonola optreedt in het Rialtotheater aan het julianaplein. Een mooie locatie met een ideale akoestiek, waarin de muziek tot in details tot zijn recht komt.
  Voor de pauze speelt het B-orkest. Dat bestaat uit beginners, dus de repertoirekeuze is wat beperkter. Toch is men er in geslaagd een afwisselend programma samen te stellen. Een suite van Tsjechische volksmelodieën wordt gevolgd door muziek van de bekende filmcomponist Yan Tiersen.
   Aangename muziek die onder leiding van dirigent Cees Dito zorgvuldig werd opgebouwd. Zijn eigen bewerking van het tweede deel doet sterk denken aan de pianomuziek van Philip Glass. Een prachtig soort wezenloze muziek die je gevoel voor tijd danig in de war brengt.
  Een accordeonensemble van Triade speelt vervolgens eenvoudige werkjes als Greensleeves en Do-Re-Mi uit 'The sound of music'. Het ensemble bestaat voornamelijk uit jonge kinderen die nog volop aan het leren zijn. Dito benadert de eenvoudige muziek echter even serieus als de moeilijke. Secuur wat de noten betreft en aanstekelijk qua enthousiasme.
Gehoord: concert verzorgd door accordeonvereniging Accordeonola en een ensemble van Triade onder leiding van Cees Dito. Zondagmiddag in Rialto in DEN HELDER.
  Het echte werk volgt na de pauze, wanneer het voltallig A-orkest aan bod komt. Dat speelt volwaardige composities waarin de kwaliteiten van een accordeonorkest volledig worden uitgebuit. Vooral in het laatste fuga-achtige deel van een Friese suite tonen de muziekanten een verbazingwekkende techniek.
  Toch vormen de uitvoeringen van twee emotionelere stukken van Sebastian Klein en Astor Piazzolla de hoogtepunten van het concert. Beide werken worden door Accordeonola met veel oog voor detail gebracht.
  Het publiek krijgt alle gelegenheid om zich in Argentijnse sferen op te laten gaan. Opvallend zijn de enorme verschillen die dirigent Dito in de dynamiek aanbrengt. Prachtig!
  Dat tijdens het optreden een bescheiden videoprecentatie achter het orkest wordt vertoond, geeft het concert iets extra's. Een slimme keuze, want een accordeonorkest is door gebrek aan beweging en diversiteit nu eenmaal geen lust om naar te kijken.
FRANK VISSER

Zaterdag 18 april 2009 : Gastoptreden Accordeonola bij het Projectkoor van Triade

Deze avond zingt een 60-koppig Projectkoor van Triade o.l.v. Marie Anne Pak de Misa Criolla van de Argentijnse componist Ariel Ramirez. De tenorsolo wordt gezongen door Paul Sanders. Een combo van Triadeleerlingen en -docenten verzorgt de begeleiding. Naast de Misa zingt het koor nog enkele andere Spaanstalige werken. Accordeonola verzorgt een gastoptreden in dezelfde stijl met Caricias en Violentango.

De uitvoering vindt plaats in de Vredeskerk aan de Torplaan in Den Helder. Het concert begint om 20:00 uur en duurt een uur. Kaarten kosten 5 euro, en 2 euro voor kinderen t/m 12 jaar. Gezien de belangstelling is tijdig reserveren gewenst. De kaarten zijn bij Triade te reserveren (tel. 0223-537200). Reserveren kan niet bij de Vredeskerk. Zie ook de website van Triade : www.triade-denhelder.nl

Donderdag 2 april 2009 : Generale repetitie

Generale repetitie voor het concert in Rialto.

Zondag 15 maart 2009 : Docentenconcert Triade

Docentenconcert
Op deze zondagmiddag gaven de docenten van Triade een concert voor leerlingen en andere belangstellenden. Ook onze dirigent Cees Dito trad op, samen met Irene van den Heuvel op cello en Edwin Ligteringen op bas. Ze speelden het bekende muziekstuk Libertango van Piazzolla.

Zaterdag, 31 januari 2009 : VIP-dag Triade

Voor alle leerlingen, toekomstige leerlingen, familie van leerlingen en andere geïnteresseerden hield Triade vandaag een VIP-dag. Op deze dag waren door het gehele gebouw activiteiten. Muziek, dans, tekenen. Een aantal verenigingen hadden in het gebouw een marktkraam. Ook Accordeonola

Marktkraam Accordeonola

In de marktkraam was informatie over Accordeonola te lezen, video-opname's van concerten uit voorgaande jaren te zien, en de binnenkant van een oude accordeon te bekijken. Dicht bij de marktkraam stonden een paar kleine accordeon's waarop kinderen mochten proberen te spelen. Daar werd veel gebruik van gemaakt. Sommigen waren zo enthousiast dat ze zelfs meerdere keren terug kwamen om nogmaals te spelen. Maar niet alleen kinderen maakten hiervan gebruik, ook een aantal volwassenen hebben de moed gevonden te proberen op de accordeon te spelen.

Kinderen spelen accordeon

In de Jos Post-zaal werd door de accordeonleerlingen een optreden gegeven. Opvallend hoe mooi zelfs eenvoudige muziek op een accordeon al klinkt.

klein accordeon orkest

Agenda 2010 agenda 2009 Agenda 2008

Logo Accordeonola