Accordeonola


Agenda 2001 agenda 2008 Agenda 2007
Agenda 2008

Zondag 7 september 2008 : Dag Marco! (Zomerdromen)

Zomerdromen in het Churchillpark zou het laatste optreden van Marco zijn. We hebben afgelopen donderdag met beide orkesten nog stevig geoefend op de muziek voor ons optreden. Helaas dreven de hele dag donkere wolken over en regende het regelmatig. Het bestuur heeft tot het allerlaatste moment afgewacht of het misschien toch nog op zou knappen, maar helaas, de regenwolken bleven en besloten moest worden het optreden niet door te laten gaan. Gelukkig was hiermee al rekening gehouden en heeft Marco voorgaande zondag bij het Jeu-des-Boulen al een toespraak en een afscheidskado gekregen.

Marco is vele jaren onze basspeler geweest. Als keyboardspeler is hij op een keyboard de baspartij komen spelen. Tot vanuit het orkest de wens naar voren kwam de baspartij op een echte basaccordeon te laten spelen. Dankzij bijdragen van ons publiek en een bijdrage van de gemeente kon een basaccordeon aangeschaft worden. En zo moest Marco, die nog nooit accordeon gespeeld had, opeens accordeon leren spelen. Hetgeen hij heel goed gedaan heeft. Op Marco konden we bouwen. Hij kwam zelfs spelen toen hij ziek was. Vorig jaar, 24 maart, hadden we een concert in de kerk Morgenster. Marco was ziek. Hij is vanuit zijn bed naar de kerk gekomen, heeft het hele concert de baspartij perfekt gespeeld, en is daarna direkt terug naar huis gegaan en weer in bed gekropen.

Marco heeft zijn studie aan de universiteit in Amsterdam afgerond en gaat nu, als alles volgens plan verloopt, ongeveer drie maanden werken (stage) in America en vervolgens drie jaar werken in Dublin (Ierland). We wensen hem veel succes en hopen hem na zijn avonturen in het buitenland weer terug te zien.

Zondag 31 augustus 2008, 13.00-17.00 uur : Jeu-des-Boulen

Op de laatste en tevens warmste dag van augustus zijn we gaan Jeu-des-Boulen bij Entre Nous, langs de dijk naast de tennisbanen. Dankzij het prachtige weer en de opgewekte, vrolijke en sportieve stemming onder de leden werd het een zeer geslaagde middag.


 

Welke bal ligt er het dichtst bij, wie krijgt de punten?

 

Het scheelde soms maar een paar millimeter

 

Tussen de rondes door drinken en schaduw om bij te komen
van de zware sport in de brandende zon 

Sandra gooit hier overenthousiast de zware metalen bal bijna over het hek

 

Kijk eens wat een perfekte techniek ... zou Tony de 1e prijs gaan winnen?


 

En de winnaar is ... Hilly!

Dinsdag 8 juli 2008, 20.00-21.00 uur : Concert in de Ontmoetingskerk

Tijdens de zomerweken is elke dinsdagavond op het plein in Julianadorp vanaf 19.00 uur het pleinfeest. De commissie O2 van de ontmoetingskerk op het plein organiseert op deze dinsdagavonden een concert van 20.00 uur tot ongeveer 21.00 uur. Op deze avond zong het koor van O2, zong Karin Berbee (en haar zus) met gitaarbegeleiding, en speelden onze leden van Accordeonola, Michel, Tineke en Martijn, op Accordeon en fluit (en niet op trompet zoals in de krant stond).


Michel - Tineke - Martijn

Zaterdag 31 mei 2008, 15:30 uur : Dag van de Muziek

We speelden op het grote podium op het Julianaplein. Toch zeker één van de mooiste plaatsen om op te treden. Over publiek hadden we geen klagen. Er stond een grote groep enthousiaste mensen te kijken en te luisteren. Heel leuk ook om te zien hoe een moeder met haar kind van een jaar of drie op onze muziek dansten. Dankzij deze Dag van de Muziek hebben ook andere mensen dan onze vaste concertbezoekers met onze muziek kennis kunnen maken.

Foto : Astrid Boelen

Zondag 30 maart 2008, 15.30 uur : Concert in Petrus en Pauluskerk

De laaste zondag van maart heeft Accordeonola een klein concert van ongeveer anderhalf uur gegeven in de Petrus en Pauluskerk. De muziek was speciaal voor het concert in de kerk uitgezocht. Onderandere twee delen uit de Gotische Suite van de Franse componist Leon Boëllmann. Een muziekstuk uit 1895, oorspronkelijk gecomponeerd voor kerkorgel. Naast oudere muziek speelden we ook enkele hedendaagse muziekstukken, zoals Oblivion en Novitango van de in de accordeonwereld beroemde Astor Piazzolla en het thema uit de film Schindlers List van John Williams.

concert 2008
concert 2008
concert 2008
concert 2008
concert 2008
concert 2008
concert 2008
concert 2008Uit de Helderse Courant van maandag 31 maart

Veelzijdig concert door Accordeonola

Gehoord: concert door accordeonvereniging Accordeonola onder leiding van Cees Dito. Zondagmiddag voor 75 toeschouwers in de Petrus- en Pauluskerk in Den Helder

Voor de leden van accordeonorkest Accordeonola zal het niet vaak voorkomen dat ze in een kerk optreden. Accordeonorkesten komen nu eenmaal voort uit een wereldlijker traditie. Toch viel de publieke belangstelling zondag alleszins mee. Accordeonola heeft al jaren een trouwe aanhang en die had deze keer ook de weg naar de Petrus- en Pauluskerk aan de Kerkgracht niet geschuwd.

Onder leiding van dirigent Cees Dito bracht het orkest een afwisselend programma dat ongeveer een uur duurde.
Het B-orkest, dat uit beginnende muzikanten bestaat, opende het programma met een hedendaagse compositie in oude stijl. Deze koraalachtige pavane werd secuur neergezet en dirigent Dito duidelijk de tijd om een zo doorzichtelijk mogelijke uitvoering te garanderen. Hierna volgde een langzaam Adagietto dat compsitorisch niet veel voorstelde.

Moeiteloos

Door het aanbrengen van grote dynamische verschillen zorgde het B-orkest er echter wel voor dat het stuk boeiend bleef.

Het optreden van het A-orkest sloot mooi aan en maakte de voorstelling steeds interessanter. Werken van Mozart en Johann Christian Bach werden moeiteloos afgewisseld met werken van Piazazolla en filmmuziek uit de klassiekers 'The Godfather' en 'Schindlers List'. Maar het waren toch vooral deze laatste stukken die het publiek het meest aanspraken.

De tango van Astor Piazzolla was een hoogtepunt. Dirigent Dito bracht deze tango zeer meeslepend, maar ook in een langzaam werk toonde hij zijn affiniteit met de werken van deze Argentijnse componist.

Als Accordeonola al problemen had met de akoestiek van de kerk, dan merkte het publiek daar weinig van. De echo droeg er toe bij dat het orkest soms zelfs als een kerkorgel klonk. De grote diversiteit aan stijlen van de composities zorgde er wel voor dat niet alle stukken even goed uit de verf kwamen. Zo had de uitvoering van de beroemde canon van Pachelbel evenwichtiger gekund. Maar door een tekort aan mentale voorbereiding kwam het orkest pas laat in het stuk op gang.

Alles bij elkaar liet Accordeonola wel horen dat het van vele markten thuis is en de atmosfeer van het concert maakte het geheel voor herhaling vatbaar.


FRANK VISSER


Donderdag 6 maart 2008, 19.00 uur : Repetitie in Petrus en Pauluskerk

Een repetitie in de Petrus en Pauluskerk voor het concert van 30 maart. Het B-orkest begint om 19.00 uur. Van ongeveer 19.45 tot 20.00 uur repeteren het B-orkest en A-orkest samen.


Zondag 6 januari 2008 : Accordeonola op Hyves

Hyves

Hyves is enorm populair. Diverse verenigingen in Den Helder hebben dan ook een bladzijde op Hyves geopend. Natuurlijk heeft ook Accordeonola zich op Hyves ingeschreven. Sinds januari vorig jaar heeft Accordeonola in de meestgebruikte groep Leden een bladzijde. Vanaf begin dit jaar is Accordeonola ook in de groep Verenigingen te vinden. Nu kan ook op Hyves gezien worden wanneer we een concert geven en kunnen foto's van een concert bekeken worden.

Agenda 2009 agenda 2008 Agenda 2007

Accordeonola