Accordeonola


Agenda 2007 agenda 2006 Agenda 2005
Agenda 2006

Donderdag, 28 december 2006 : Accordeonles

Zaterdag, 25 november 2006, 20.15 uur : Jubileumconcert

Het Jubileumconcert van Accordeonola, met medewerking van Dubbel en Dwars (bestaande uit drie docenten van Triade, waaronder onze dirigent Cees Dito). Het concert werd gegeven in de kleine zaal van schouwburg De Kampanje.
Op het programma stonden onder andere Close Your Eyes And Listen, Gothische Suite, One Note Samba & Desafinado, Rosanna en Swing With Robbie Williams. Kortom, een heel afwisselend programma.

Programmaboekje

Donderdag, 23 november 2006 : Generale repetitie

Generale repetitie voor het concert aankomende zaterdag. In de kleine zaal van schouwburg De Kampanje.

Vrijdag, 8 september 2006 : Trouwdag Cynthia en Manfred

Je kunt onmogelijk beweren dat muziek en romantiek niet bij elkaar horen. Drie paren telt Accordeonola: Tineke en Michel, Ineke en Jan, en Cynthia en Manfred (en voorheen ook nog Cees en Yvonne). Na een paar jaar samen wonen zijn vandaag Cynthia en Manfred getrouwd.


Ons verhaal

Er was eens....

Zo'n geweldig sprookje is het nou ook weer niet. Maar het is in ieder geval een verhaal met een happy-end.

We hebben elkaar leren kennen bij de accordeonvereniging Accordeonola. Manfred speelde daar al vele jaren en in maart 1998 kwam Cynthia daar ook bij. Allebei speelden we 4e stem en na ongeveer een half jaar kwamen we ook naast elkaar te zitten. En toen begon de ellende . Manfred zijn grootste hobby was namelijk (tussen het accordeon spelen door) om Cynthia te pesten. Zo'n stil meisje dat niet wist wat ze terug moest zeggen, was een makkelijk slachtoffer. Gelukkig leerde Cynthia in de loop van de twee jaar daarna van zich af te bijten en het gezegde "Meisjes plagen, kusjes vragen" kwam dan ook op 9 december 2000 uit.

We gingen met nog een aantal mensen naar een optreden kijken van een andere muziekvereniging in dansschool Corma. Dat was zo gezellig dat we ook nog met aantal naar een kroegje gingen. Daar waren we niet meer bij elkaar weg te slaan en later die avond (of nacht), heeft Manfred Cynthia weer keurig naar huis gebracht en toen volgde het eerste voorzichtige . Waren al die pesterijtjes toch ergens goed voor geweest.

Na 2 en een half gingen we samenwonen. Cynthia wilde thuis blijven wonen tot ze haar studie had afgerond, dus in de week van haar diplomering konden de koffers worden gepakt en trok Cynthia bij Manfred in. Al was het wel een huis dat toch enige verbetering nodig had. Dus er werd driftig verbouwd. Wat toch wel tot menig discussie leidde, maar ondanks dat moet Manfred in augustus 2004 gedacht hebben: "Als we samen kunnen verbouwen dan moeten we ook kunnen trouwen." En eenmaal in Parijs heeft Manfred toen op het mooiste plekje van Parijs (volgens Cynthia) de grote vraag gesteld.

Ondertussen zijn we weer een verbouwing verder, maar het gaat dan eindelijk gebeuren. Op 8 september 2006 gaan we trouwen!!!Met Cynthia en Manfred erbij konden we niet de muziek doorspelen die we op het huwelijksfeest zouden spelen. Cynthia zou de laatste donderdagavond niet komen. Manfred was wel van plan te komen maar kreeg van ons een (verplicht) avondje vrij. Nu op de laatste avond voor het huwelijk moest nog bepaald worden welke muziek gespeeld zou gaan worden. Niet eenvoudig, want wat is geschikt en wat hebben we nog goed genoeg in de vingers.

Dat het niet altijd goed ging
is aan Jan duidelijk te zien.


Cynthia en Manfred trouwden
in het Huisduiner kerkje.

Heel vrolijk en ontspannen
was de sfeer. En we kwamen
nog wat leuke dingen te
weten van dit prachtige paar
(pinguins, koude voeten).

En heel vreemd, ze waren
beiden zomaar opeens
drie jaar jonger!

Onder het luiden van de klok
(dat viel nog niet mee)
verlieten ze kerk,
waarna ze door familie
en vrienden
gefeliciteerd werden.Tijdens het feest werden diverse stukjes opgevoerd. Zo moesten ze bij 'tante Es' (die bij het kerkje uit zijn broek scheurde toen hij Manfred voor een foto omhoog probeerde te tillen) aan tafel komen. Vriendinnen van Cynthia voerde tussendoor telkens een stukje op dat stapje voor stapje naar het kado toe werkte dat ze het paar zouden geven. Een heel mooi kado. Een weekeind naar Engeland en dan een avond uit naar 'The Phantom of the Opera'.

En natuurlijk was er muziek deze avond. Allereerst van Kunstzin waarin Manfred saxofoon speelt.

Jan vertelde het paar en alle andere
feestgangers welke muziek Accordeonola
zou spelen:
'Mava', 'Oblivion', en 'Love and Marage'.

'Love and Marage' werd door velen direkt
herkend en ze klapten en dansten vrolijk
met de muziek mee.


Na afloop van dit grote feest
kreeg een ieder, heel toepasselijk
de geluksbrengers: klavertjes vier.

Zondag, 3 september 2006, 13.00-13.45 uur : Zomerdromen in het Churchilpark

Helaas hebben we het optreden van Accordeonola af moeten zeggen. De accordeon is nu eenmaal een instrument dat niet tegen vocht kan. Alle tongen, bij een standaard accordeon zo'n 460 stuks, zijn van zeer hard verenstaal gemaakt die gaan roesten als de accordeon in een vochtige omgeving staat. De hele ochtend was de hemel grijs en het regende onafgebroken door. Bovendien stond er een stevige wind. Het zag er niet naar uit dat dit veranderd zou zijn voor ons optreden zou beginnen. Daarom is besloten het optreden af te zeggen.

Om even voor één uur werd het droog en even na één uur kwamen de eerste voorzichtige zonnestralen door het dikke wolkendek. Achteraf bekeken had het optreden dus toch door kunnen gaan. Gelukkig voor alle overige deelnemers aan deze dag was om twee uur alle bewolking weggetrokken en was het prachtig zonnig en aangenaam warm weer geworden. Het was dan ook buitengewoon druk in het park. En ondanks dat behalve Accordeonola ook Kunstzin om dezelfde redenen het optreden afgezegd had was er nog veel muziek in het park.

Vanwege de regen was het Maanlichtconcert verplaatst naar de schouwburg. Bandoneonist Carel Kraayenhof met zijn Sexteto Canyengue zouden in de avond in het park optreden. De organisatie durfde het echter niet aan de kostbare piano door de regen naar de tent te brengen. Eenmaal in de schouwburg bleek dat het maar goed was dat het concert naar de schouwburg was verplaatst. In het park was plaats geweest voor ongeveer driehonderd mensen. In de schouwburg was plaats voor zevenhonderd mensen en zelfs dat was niet genoeg om iedereen die kwam luisteren een zitplaats te geven. Uitnodigen van deze groep was een gouden greep van de organisatie van Zomerdromen. Het was een fantastisch concert.

September 2006 : Grote club actie

Vergeet het niet, deze maand de Grote Clubactie! Koop alle loten van Accordeonola. Van elk verkocht lot ontvangt Accordeonola een flink deel. Mede dankzij deze inkomsten kunnen we nieuwe muziek kopen, oude instrumenten vervangen en het optreden in de schouwburg betalen.

Donderdag 20 juli t/m 24 augustus 2006 : Zomervakantie

Donderdag 31 augustus is de eerste repetitie na de zomervakantie. Een week eerder dan gewoonlijk opdat we nog kunnen oefenen voor ons optreden op zondag 3 september.

Zaterdag, 1 juli 2006, 19.30 uur : Tuinconcert Dubbel en Dwars

Onze dirigent Cees Dito maakt deel uit van het trio Dubbel en Dwars. Het trio Dubbel en Dwars, bestaande uit Loes Bakker (dwarsfluit), Cees Dito (accordeon) en Reinoud Weiffenbach (gitaar), gaven een Tuinconcert in Beeldentuin De Booghgaard. Zij speelden composities die gebaseerd zijn op volksmuziek uit alle windstreken.

Zaterdag, 17 juni 2006 : Open dag Triade

Op de open dag van Triade kan een ieder die er over denkt een cursus te gaan volgen kennis maken met de docenten en zien waar en hoe de leerlingen les krijgen. Maar ook voor wie niet het plan heeft een cursus te gaan volgen was het interessant in Triade rond te lopen en te kijken en luisteren naar alle activiteiten.
Twee leden van Accordeonola, Martijn en Michel, volgen accordeonles bij onze dirigent Cees Dito die als docent accordeon aan de Triade verbonden is. Beiden lieten ze in het leslokaal een aantal muziekstukken horen. Michel speelde bovendien mee in het orkest Symfuniek. Een uniek symfonieorkest waarin leerlingen kunnen leren spelen in een orkest. Een accordeon zul je gewoonlijk niet snel aantreffen in een symfonieorkest, maar in Symfuniek kan het, en de accordeon bleek heel goed met de violen, dwarsfluiten, piano, tuba en trompet samen te klinken. Het was verrassend zo mooi een aantal stukken klonken, ondanks de nog zeer jonge leeftijd en dus beperkte speelvaardigheid van meerdere spelers. Vooral het muziekstuk waarin Mettje Cnossen, die het orkest dirigeerde, een solo op trompet speelde klonk prachtig. Alle instrumenten waren hierin heel helder te horen.


Michel (accordeon)


Ook onze drumster Jos speelde mee. Ze is zeer regelmatig in Triade te vinden. De Brassband met Jos achter het drumstel speelde swingende muziek. Heel grappig zoals alle voeten op de tellen van de maat op en neer gingen. Michel had Jussi Paananen, docent viool, weten te strikken het muziekstuk Queen of Shiba met hem samen te spelen. Een moeilijk muziekstuk waar Michel vele uren op heeft gestudeerd. Jussi had het nog nooit eerder gespeeld maar durfde het toch aan, zonder oefenen vooraf, het met hem door te spelen. En hij deed het perfect. Hij had aan het eind van het muziekstuk alleen kramp in zijn vingers.


linker foto : Jos (drumstel). rechter foto: Michel (accordeon) en Jussi Paananen (viool)


De presentatie van de docenten was ook zeer de moeite waard. Begonnen werd met een muziekstuk van Astor Piazzolla. Hier was een hoofdrol weggelegd voor onze dirigent Cees Dito op de accordeon. Een prachtig muziekstuk dat door het publiek zeer gewaardeerd werd. Helaas is er geen geluidopname van gemaakt. Dit muziekstuk zou op cd opgenomen moeten worden.


Op de voorgrond Mirjam Rietberg (harp) en Cees Dito (accordeon)

Zaterdag, 10 juni 2006 : Dag van de Muziek

Als elk jaar heeft Accordeonola ook dit jaar opgetreden op de 'Dag van de Muziek'. Net als vorig jaar op het Juttersplein. Het is deze week volop zomer geworden zodat we een prachtige dag troffen. Sommigen vonden het zelfs te warm met temperaturen van rond de 28 graden. Gelukkig waren niet alle mensen naar het strand of thuis in de tuin onder de parasol, er waren nog verrassend veel mensen die de warme stad waren ingegaan. Op het plein konden ze op een aantal plaatsen nog wat schaduw vinden. Voor Accordeonola was het echter een heel warm optreden. De zon scheen precies op het podium zodat diverse spelers met zweetdruppels op het gezicht zaten te spelen.
Besloten was het B-orkest en het A-orkest niet na elkaar te laten optreden, maar om de tijd voor beide orkesten samen te voegen en één groot optreden te verzorgen. Daarbij was tevens besloten, om te voorkomen dat er soms spelers vooraan niet speelden, dat de leden van het A-orkest op de voorgrond zouden zitten en de muziek van het B-orkest mee zouden spelen. Het A-orkest heeft om die reden afgelopen donderdag samen met het B-orkest geoefend. Een perfekt plan. Er onstond zo een afwisselend programma van een uur en een kwartier.

Donderdag, 25 mei 2006 : Hemelvaartsdag

Geen repetitie.

Zondag, 21 mei 2006, 11.00 uur : Optreden leerlingen Triade

Leerlingen van de muziekschool hebben in seniorencomplex Genua in Julianadorp een uitvoering gegeven. Drie leden van Accordeonola, Martijn en Michel en onze dirigent Cees, die docent is op Triade, hebben daaraan ook deelgenomen. De binnenplaats van het complex was voor een muziekoptreden buitengewoon geschikt. In de binnentuin, bij een kleine vijver met vissen, een klein bruggetje en een heel kleine waterval was een mooie circelvormige houten zitplaats, ruim genoeg voor kleine groepjes. Bewoners konden rond de vijver zitten of boven op de galerij.Martijn, Michel en Cees

Zaterdag, 29 april 2006, 13.30 - 14.30 uur : Koninginnedag in Bergen

Accordeonola was door de Oranjevereniging Bergen NH uitgenodigd op koninginnedag te komen optreden in Bergen. We moesten ons verzamelen bij het Harmoniegebouw op Het Plein. Het was een gezellige drukte op het plein. Veel kinderen op kleedjes die allerhande spulletjes probeerden te verkopen. Prachtige oude auto's. Een grote brandweerwagen die met groepen mensen rondjes reed. Het vinden van een parkeerplaats voor de auto was in deze drukte wel een probleem. In het Harmoniegebouw konden we ons verkleden, broodjes eten die in manden op een tafel lagen, tomatensoep eten, en wat te drinken nemen. Aan de grote oude vlag achter glas aan de wand was te zien dat de Harmonie dit jaar 100 jaar bestaat.
We troffen het vandaag buitengewoon goed. Voor vandaag waren stevige regenbuien, mogelijk zelfs met hagel en onweer voorspeld. Temperaturen van rond de tien graden, bij regen nog kouder. De koningin heeft inderdaad in de stromende regen gelopen, en zelfs flinke hagelstenen op haar hoofd gekregen. Een meisje dat een liedje op haar viool wou spelen voor de koningin vertelde huilend dat ze het niet kon omdat ze zulke koude vingers had. Maar wij, dicht bij de kust, hadden mooie witte wolken en veel zon, waardoor het ook minder koud was.

Omdat het optreden van een andere vereniging uit liep konden we niet op het podium bij de kerk spelen. In plaats daarvan werden we naar een een zijstraat gebracht. Daar speelde op een podium een groep, bestaande uit een zanger en een aantal gitaristen, die ruim gebruik maakte van de versterkers (spelen ze zo luid omdat veel mensen een slecht gehoor hebben, of hebben veel mensen een slecht gehoor omdat ze zo luid spelen?). Die groep zou de hele middag optreden, maar op verzoek van de organisatie onderbraken ze hun optreden om voor ons optreden plaats te maken.
Helaas liet de groep hun gitaren en versterkers midden op het podium staan zodat er niet veel ruimte voor ons A-orkest plus B-orkest was. We waren bang dat als we daar gingen zitten we wellicht een gitaar zouden beschadigen. Daarom besloten we voor het podium te gaan zitten op de houten klapstoeltjes die kort tevoren met een aanhangwagentje gebracht waren. Op zich best gezellig, zo in de zon tussen het publiek. Alleen was de ruimte beperkt en waren de verlengsnoeren te kort zodat Sander met het slagwerk, Marco met de basaccordeon en Marion met het keyboard op het podium zaten, ver van het orkest, waardoor ze het orkest slecht konden horen wat een goed samenspel moeilijk maakte. Knap ze het toch nog zo goed gedaan hebben. Vooral knap van Sander achter het slagwerk, die inviel voor Jannes die er niet bij kon zijn, en alleen afgelopen donderdag met ons geoefend heeft. Zelfs de maten die donderdag nog niet 'binnen de maat' lukten gingen vandaag goed.
We begonnen te spelen ook al was nog niet iedereen aanwezig. Hetty en Jitske ontbraken nog, beide uit de derde stem. Daardoor was bij de muziek die door het B-orkest alleen gespeeld werd de derde stem onderbezet. Leden uit het A-orkest sprongen dan even bij. Tijdens het spelen kwamen Hetty en Jitske. Ze waren wat te laat gekomen en hadden ons vervolgens niet kunnen vinden omdat we ergens anders zaten dan oorspronkelijk de bedoeling was geweest.
Jan had als proef voor een aantal leden plexiglasplaten meegenomen om voor de muziek te plaatsen zodat deze niet weg zou kunnen waaien. Marion achter het keyboard op het podium had haar muziek echter nog met gewone knijpers vastgezet. En juist op het moment dat ze in Supertramp haar belangrijke solo moest gaan spelen, de inleiding naar het volgende deel waarna het orkest zou inzetten, greep een flinke windvlaag haar muziek. In een mislukte poging de wegvliegende muziek te grijpen stootte ze op het klavier dat zo'n vreemd geluid gaf dat diverse leden dachten dat het keyboard het begeven had. Zonder haar solo, waarop ze afgelopen donderdag nog zo ijverig geoefend had, moesten we verder spelen.
Ook na afloop konden we in het Harmoniegebouw nog wat eten en drinken voor we terug naar huis gingen. Daarvan werd dankbaar gebruik gemaakt.

Donderdag, 13 april 2006 : Projectensemble

Tijdens de vergadering deze avond is besloten voor het komende jaar weer een projectensemble samen te stellen. Het projectensemble zal de muziek 'Nacht in het Enge Bos' van componist Ad Wammes gaan spelen, waarbij kinderen van een basisschool een toneelstukje zullen opvoeren.

Agenda 2007 agenda 2006 Agenda 2005

Accordeonola