Accordeonola


Agenda 2005 agenda 2004 Agenda 2003
Agenda 2004

Zaterdag 20 november 2004, 20.30 uur : Schouwburg De Kampanje

Aankondiging van het concert in het Noordhollands Dagblad.

Aankondiging concert 'Met oog op toekomst moet Accordeonola alert blijven'

VAN ONZE VERSLAGGEEFSTER DEN HELDER - De leden van Accordeonola maken zich op voor hun jaarlijkse concert in schouwburg De Kampanje, komende zaterdag. Onder de titel 'muziek uit alle windstreken' krijgt het publiek een compleet nieuw programma te horen. Naar buiten treden. Voor de accordeonvereniging is het van groot belang. "We willen graag nog jaren doorgaan", zegt secretaris Jan Post. "Maar dan moeten we wel alert blijven." Met een kleine dertig muzikanten is Accordeonola, dat inmiddels 53 jaar bestaat, aardig op sterkte. "We kunnen altijd aanvulling gebruiken, maar zo gaat het ook", zegt Post. "Er zijn alleen weinig jeugdleden. Omdat we graag de honderd jaar willen volmaken, is het zaak te blijven nadenken over de toekomst. We moeten ons best blijven doen om onze doelgroep te bereiken. Ze staan niet in de rij om lid te worden, je met erop af."

Aan de weg timmeren, luidt het devies. "Een keer in het jaar geven we een concert in De Kampanje. Daar komen vooral muziekliefhebbers op af die het al leuk vinden wat wij doen. Om ook de mensen te bereiken die niet van ons bestaan afweten, moet je de rollen omdraaien en juist naar hén toegaan. Daarom doen we elk jaar mee aan de Dag van de Muziek. Dan presenteren we ons aan toevallige passanten."Voor de jeugd is een eigen strategie ontwikkeld. "Introductielessen op de basisschool. Hoe zit een accordeon in elkaar? Welke muziek kun je ermee maken? Vinden ze het leuk, dan kunnen ze terecht bij Triade. Een voordeel is dat onze dirigent Cees Dito daar docent is. Hij kan onze vereniging onder de aandacht brengen." Post 'mikt' ook op oud-leden. "Eind januari willen we een soort play-in houden, waar iedereen aan mee mag doen. Op die manier proberen we mensen aan te trekken die in het verleden accordeon gespeeld hebben en er langzaam uit zijn geraakt. Een soort herintreders."

Sinds kort heeft Accordeonola een eigen website. "Met een agenda, een stukje historie en muziekfragmenten. Dat is ook iets wat je als moderne vereniging nodig hebt. Als iemand informatie over ons zoekt, hoopt hij iets op internet te vinden. De reacties zijn tot nu toe heel positief." Ook muzikaal gaat de club met haar tijd mee. "Elk jaar wordt er een nieuw projectensemble gestart om naast het normale orkestrepertoire ruimte te maken voor allerlei andere soorten muziek. Dit keer is dat Klezmer ."

Het concert in De Kampanje begint om 20.30 uur. De toegangsprijs bedraagt 4 euro, kinderen tot en met 12 jaar betalen 3 euro.

Programmaboekje

Muziek uit alle windstreken is de rode draad in dit concert. In alle landen is muziek een middel om de cultuur van het eigen land tot uiting te brengen. Accordeonola laat u vanavond muziek uit alle windstreken horen. Speciale aandacht ook voor 'Oy Tate'. Dit is het nieuwe ensemble van Accordeonola dat zich speciaal toelegt op karakteristieke Klezmer-muziek.

Veel luisterplezier toegewenst!


De recensie in het Noordhollands Dagblad.

Accordeonconcert prikkelt de fantasie

Gehoord: concert door accordeonvereniging Accordeonola onder leiding van Cees Dito. Met medewerking van liesbeth Laan, klarinet. Zaterdag in een volle Fortiszaal van schouwburg de Kampanje in DEN HELDER.

Het was duidelijk dat het programma wat technische moeilijkheid betreft zorgvuldig was opgebouwd. Voor de pauze speelde het B-orkest van de vereniging. Wie dacht vervelende leerstukken te horen werd verrast, want de gespeelde stukken waren allen ook muzikaal de moeite waard. Vooral het tweede stuk 'Waltzing to Mongolia' sprak tot de verbeelding. Geschreven door een soldaat die in de Russisch-Mongoolse oorlog vocht werd in dit stuk de desolate sfeer van het slagveld goed getroffen. Daarvoor had het orkest een suite van Kolz gespeeld. Lang niet zo boeiend, maar uit didactisch oogpunt toch waardevol. Diverse ingewikkelde ritmes werden met precisie uitgevoerd. Technisch moest het orkest op zijn tenen lopen, maar het resultaat was alleszins bevredigend. Dirigent Cees Dito hield alles strak in de hand. Door bijna iedere tel te dirigeren was er weinig ruimte voor spontaniteit.

Accordeonola had het beste tot na de pauze bewaard. Het optreden van het A-orkest overtuigde niet alleen door de uitvoeringen, maar ook door de kwaliteit van de gespeelde composities. Een suite van Ralph Schwarzien, waarin verschillende muziekstijlen uit New Orleans de revue passeerden was alleen al door, het gebruik van hogeschoolharmonieën ook werkelijk mooi. Hoogtepunt was een tango van Piazolla. Door het opzwepende ritme en de aanzwellende dynamiek ontrolden orgastische taferelen de fantasie.

Het concert werd afgesloten met een gezamenlijk optreden van het A- en B-orkest In 'The lion king' bewees dirigent Cees Dito dat hij amateurs van verschillende niveaus inspireert, want het enthousiasme was overduidelijk.

FRANK VISSER.

Een mooie recensie. Alleen jammer dat niets geschreven is over de Klezmer-groep, terwijl deze groep nu juist zo'n welkome afwisseling vormde tussen de twee orkesten.

Woensdag 17 november 2004, 19.30 uur : Schouwburg De Kampanje

Generale repetitie voor het concert.
Zondag 3 oktober 2004, 10.00 uur : Repetitiedag in Petten

De jaarlijkse repetitiedag om de puntjes op de i's te zetten.
Zaterdag 25 september 2004 : WAPsite Accordeonola

Accordeonola heeft nu ook een WAPsite. Deze kun je met je mobiele telefoon bekijken. Voeg het adres http://home.hetnet.nl/~accordeonola/wap/index.wml toe aan je Favorieten, en je kunt overal de Agenda van Accordeonola raadplegen.
Zondag 29 augustus 2004, 9.00 - 16.00 uur : Ontdek de natuur

Even na negen verzamelden we ons op de haven van Den Oever. De zon scheen, maar boven zee dreigden donkere onweerswolken. Schipper Jan Heijligenberg verwelkomde ons aan boord van de Neptunus.

Wadden


In de gezellige ruimte onder in het schip kregen we appeltaart en koffie of thee. We verheugden ons op het uitstapje naar de Wadden, dus was het een teleurstelling toen de schipper vertelde dat hij slecht weer verwachtte en het daarom niet aandurfde de bijboot mee te nemen die nodig is om vanaf het schip op het droog gevallen wad te komen. Hij beloofde dat het evengoed een mooie dag zou worden.

Wadden Wadden
Wadden


We voeren de haven uit en direkt werd het net uitgebracht. Het was rustig weer, nauwelijks golfslag, zodat niemand last kreeg van zeeziekte. Bij het binnen halen van het net viel op hoeveel groen er mee naar boven kwam. En toen het net geleegd werd in een kunstof bak, viel op dat er meer krabben dan vis gevangen was.

Wadden Wadden
Wadden Wadden


Het was voor sommigen wel even schrikken toen de schipper tussen de gevangen vis en krabben een schedel vond van een verre voorvader. 'Ik moet geen vis meer!' riep Sandra. Met een beetje moeite kun je wel zien dat de verre voorvader familie van schipper Jan is (die met het baardje). Onze wetenschapper aan boord deed nog een belangrijke wetenschappelijke ontdekking. Onze voorouders hadden tanden en een schedel van kunststof!

Wadden


Degenen die nog nooit een kwal aangeraakt hadden konden nu eens voelen hoe dat voelt. Jan (niet de schipper) pakte een krab. Dat vond de krab niet leuk en kneep met zijn schaar flink in de vinger van Jan.

Wadden Wadden


We gingen voor anker. Wie wou mocht vissen. Er waren echter niet zo veel die het aandurfde een tegenspartelende dikke worm aan de haak te doen. Alleen Nel, Cynthia en Jan. Nel was de enige die iets ving, een krab.

Wadden


Tussen de middag kregen we tomatensoep en brood. Wonder boven wonder regende het precies tijdens de maaltijd en was de regen voorbij gedreven toen we na de maaltijd weer aan dek kwamen. En we hadden nog meer geluk. Het weer bleek minder slecht te worden dan aanvankelijk verwacht. De bijboot werd ons na gebracht zodat we toch nog konden lopen op het Wad. We voeren naar een soort kom in een droog gevallen zandplaat. Op een zandplaat verder weg konden we zeehonden zien liggen. Schipper Jan liet ons zien hoe hij de vis rookte. Na slechts een half uur kon de vis gegeten worden. En dat smaakte boven verwachting goed.

Wadden Wadden
Wadden


De schoenen en sokken moesten uit. Met z'n allen in de bijboot. Schipper Jan gaf met de zware buitenboordmotor flink gas en stuurde van links naar rechts waardoor de boot flink ging schommelen. Dat staat garant voor dolle pret. We moesten nog een klein stukje door het water, maar met opgetrokken pijpen bleef de broek wel droog.

Wadden Wadden


Schipper Jan liet ons verschillende dieren op het Wad zien. Het meest bijzonder was een beestje in een lange schelp die rechtstandig in de grond leeft. De schipper groef een aantal uit en legde ze plat op het zand. Heel bijzonder om te zien hoe het diertje zich na enige tijd opricht om vervolgens tamelijk snel verticaal in het zand weg te zakken.

Wadden Wadden
Wadden Wadden
Wadden


Sneller dan velen gewenst hadden gingen we weer terug naar de boot. Op de boot was het oppassen op het natte en daardoor gladde dek. Manfred maakte een behoorlijke schuiver, hij gleed zomaar opeens over het iets hellende dek van achter naar de stuurhut. Helaas is daar geen foto van.

Wadden


Op de terugvaart naar de haven begon het een beetje te spetteren. In de haven vroeg de schipper wie er nog vis wou. Daar waren liefhebbers voor. Ria vroeg er twee en hield een plastic zak open. De schipper nam een schep, schepte in de bak met vis, en liet vier of vijf vissen in de plastic zak glijden. 'Ik wou er maar twee,' zei Ria. 'Ik kan niet tellen,' zei de schipper. En ook de anderen kregen een hele schep vis. Bij het verlaten van het schip kwam de regen pas echt goed los. We hebben het wonderbaarlijk goed getroffen.

Hieronder kun meer foto's bekijken. Klik op de bovenste knoppen om te selecteren van wie je de foto's wilt zien en op de knoppen daaronder om naar een volgende of voorgaande foto te gaan.

 

   

Dinsdag 13 juli 2004, 20.00 uur : Pleinfeest

Ensemble Oy Tate heeft tijdens het pleinfeest opgetreden in de kerk aan het Loopuytpark in Julianadorp. Een betere locatie hadden ze zich niet kunnen wensen. Het geluid was perfekt, zeer helder, niet te veel echo. Al zullen sommigen het niet zo plezierig gevonden hebben dat ook elk foutje heel helder te horen was. De avond werd geopend door bekende gevoelige muziek op blokfluit, begeleidt door het orgel van de kerk. Een mooie combinatie. Te gevoelig voor iemand in het publiek, die in tranen de kerk verliet. Een man zong met warme stem een aantal liederen, die in de kerk prachtig klonken. En toen mocht Oy Tate optreden. Het was duidelijk hoorbaar dat de Klezmer muziek ze meer en meer eigen aan het worden is. Ze speelden het met veel gevoel. De accordeonklanken, in combinatie met de klarinet, kwamen volledig tot hun recht in de kerk. Na een aantal door een vrouw gezongen liederen kwam een meisje van 13, die eerder 15 leek te zijn. Ze zong twee liederen begeleidt door piano. Het eerste lied begon ze wat zacht, maar het tweede lied, dat ze volledig uit haar hoofd zong, zong ze heel helder, heel vrolijk en spontaan. We zullen de komende jaren zeker meer van haar gaan horen. Vervolgens mocht een ieder nog eens optreden. Aan het eind van de avond kregen ze alle een fles wijn, met uitzondering van het meisje van 13, dat een ander presentje kreeg. Oy Tate kreeg van diverse mensen uit het publiek complimenten over hun optreden, en ze werden uitgenodigd ook volgende week te komen optreden, wat helaas niet door kan gaan omdat de basist dan op vakantie is.

Pleinfeest

Zaterdag 26 juni 2004, 19.45 uur : Zomer Concert in Haarlem

De 'Kennemer Accordeongroep' en het 'Jeugdensemble Air & Tune' uit Haarlem en het A- en B-orkest van Accordeonola hebben een concert gegeven in de Vereenigde Doopsgezinde Gemeente in Haarlem

Even over enen in de middag verlieten we Den Helder voor de rit naar Haarlem waar we om drie uur verwacht werden. Het parkeren in Haarlem was niet eenvoudig, vrijwel alle parkeerplaatsen waren vol. We werden ontvangen in een tussen woningen verborgen kerk die van buiten veel kleiner leek dan hij van binnen bleek te zijn. We kregen koffie, thee, frisdrank en cake, voor we aan de gezamelijke repetities begonnen. De leden van Air en Tune uit Haarlem, een jeugdorkest met leden tussen de ongeveer acht en veertien jaar, hadden verwacht dat ons B-orkest ook een jeugd orkest was. Toen ze 'onze oudjes' zagen zei een meisje 'als dat een jeugd orkest is dan zijn wij zeker een peuterorkest.'

Air en Tune oefende met ons B-orkest, de Kennemer Accordeongroep met ons A-orkest. Het geluid in de kerk was goed, alleen de enorme echo was wel een beetje een probleem. Na de repetities en voor het concert kregen we een een heerlijke maaltijd. Dat hadden ze goed verzorgd. Na het eten konden de orkesten nog enige tijd oefenen op hun eigen muziek voor het concert. Daarna was het wachten op het publiek. De opkomst viel mee. Er was namelijk een belangrijke voetbalwedstrijd deze avond, en dat zal zonder twijvel mensen thuis voor de buis gehouden hebben. Afwisselend speelden de orkesten uit Haarlem en de orkesten van Accordeonola. De orkesten uit Haarlem hadden een aantal zeer geschikte muziekstukken uitgezocht voor dit concert in de kerk. Een groot plezier om naar te luisteren. Buiten begon het donker te worden, en zo ook in de kerk, waardoor sommigen moeite kregen met het lezen van hun muziek. De avond werd afgesloten met de ingestudeerde gezamelijke muziekstukken. Het B-orkest kreeg complimenten voor hun goed gespeelde, helder en doorzichtig gespeelde muziek. Het A-orkest heeft helaas wel wat steekjes (steken) laten vallen. Het was een geslaagde avond. Een plezierige goed georganiseerde dag. Hopelijk zullen we nog vaker samen spelen.

Op de terugweg in de auto konden we via de radio nog het eind van de wedstrijd mee maken. Nederland won.

Haarlem Haarlem


Hieronder kun meer foto's bekijken. Klik op de knoppen om naar een volgende of voorgaande foto te gaan.

   

Zaterdag 5 juni 2004, 11.00 - 17.30 uur : Dag van de Muziek

Voor de 10e maal werd in de binnenstad van Den Helder de Dag van de Muziek georganiseerd. Op zo'n dag zou het prachtig zonnig weer moeten zijn, maar helaas dreven er donkere wolken voor de zon en regende het een beetje zo nu en dan. Gelukkig lieten de mensen zich daardoor niet weerhouden de stad in te gaan om te genieten van alle muziekale optredens.
Het B-orkest en A-orkest van Accordeonola speelde dit jaar op het Juttersplein. Moeilijk te vinden als je er nog nooit geweest bent, maar heel gezellig als je er eenmaal bent. Er was een groot overdekt podium neergezet waar de leden van Accordeonola alle eenvoudig een plaatsje vonden. Direkt voor het podium liep nog een deel van de overkapping van de winkelstraten zodat bij een regenbui de luisteraars droog konden staan. En er stonden tafeltjes waar het publiek onder het genot van een kopje koffie uit het café op het pleintje genoegelijk konden kijken en luisteren.


Het B-orkest, van 12.30 tot 13.00 uur.


B-orkest
B-orkest B-orkest
B-orkest


B-orkest
De vader van Martijn had het goed voor elkaar!Promoten Terwijl de beide orkesten speelden deelde Frans blaadjes uit aan het publiek met informatie over Accordeonola, om zo het orkest te promoten en mogelijke accordeonspelers onder het publiek ertoe over te halen eens bij een repetitie te komen kijken en luisteren, om vervolgens, zo hopen wij, te besluiten bij ons te komen spelen. Het uitdelen van de blaadjes verliep zeer voorspoedig toen de kinderen van leden van Accordeonola hem erbij gingen helpen. De grote voorraad informatieblaadjes was al snel uitgedeeld.


Het A-orkest, van 13:15 tot 13:45 uur.


A-orkest
A-orkest A-orkest
A-orkest A-orkest


Oy Tate, ons Klezmer-ensemble, tradt tweemaal op: om half vier in het Filmhuis en om vijf uur in eetcafé De Kamer. Het Filmhuis was een perfecte locatie voor het ensemble. Op het kleine podium in de kleine zaal met het goede geluid kwam het ensemble helemaal tot zijn recht. Alleen de verlichting was slecht geregeld. De leden van het ensemble zaten behoorlijk in het donker. Hun muziek was nauwelijks of niet verlicht. Manfred werd bovendien regelmatig verblind door het flitslicht van een fototoestel. Hij heeft hele delen van de muziek uit zijn hoofd moeten spelen. En het was er warm. Michel, die vanwege het sombere weer dacht dat het fris zou zijn en daarom maar wat extra kleding aangetrokken had, wist na afloop niet hoe snel hij de overvloed aan kleding kwijt moest raken.

OyTate


Was het al warm in het Filmhuis, in eetcafé De Kamer was het nog veel warmer. En veel voller. Er waren zoveel mensen dat er zelfs nauwelijks nog ruimte was om te staan. Ze hebben ruimte moeten maken, en her en der bij de gasten in het eetcafé de geschikte stoelen weg moeten trekken (sorry mensen) opdat ze konden zitten. Maar ondanks de warmte die bij de spelers vele zweetdruppels over het gezicht liet glijden, ondanks de krappe ruimte en het luide geroezemoes, was het een mooi optreden, en kreeg de prachtige solo van de klarinettiste de waardering die het verdiende (we want more, we want more!).

Oy Tate
Oy Tate Oy Tate
Oy Tate


Foto's zijn er helaas niet van, maar er waren ook nog solo optredens van leden van Accordeonola in de stad. Om kwart over één speelde Martijn in de Kroonpassage. Hij speelt vaker solo, zie ook 'Dinsdag 27 april 2004'. En Jenny van der Wal is ook al een bekende soliste. Zij speelde om kwart voor drie in de Kroonpassage. En tot onze verrassing troffen een aantal leden ook nog een oud-lid aan, Tony, die samen met een gitarist een optreden verzorgde.

Dinsdag 27 april 2004 : Martijn de Loos in het Noord-Hollands Dagblad

Martijn de Loos DEN HELDER - Martijn de Loos (13) treedt als accordeonspeler in de voetsporen van zijn opa. Die is zo trots, dat hij het nieuwe instrument van zijn kleinzoon grotendeels financiert. Ook van anderen krijgt hij leuke reacties. "Op de basisschool hield ik er een spreekbeurt over. Mijn klasgenoten mochten meestemmen over het cijfer en ik kreeg allemaal tienen."

Het begon allemaal in groep vier van de basisschool. "Toen heb ik een cursus noten lezen gedaan", vertelt De Loos. "Daarna kon je een instrument kiezen. Als je nog niet zeker wist welke, mocht je er ook eerst drie uitproberen. Ik dacht zelf aan iets als een klarinet, maar toen ik de accordeon zag, leek me dat meteen hartstikke leuk."

Wachtlijst

Zijn keuze was gemaakt. "Er zit een pianoklavier én basknoppen op, dat vind ik er zo mooi aan. Mijn moeder had liever dat ik eerst ook andere instrumenten zou uitproberen, maar ik wist zeker dat ik accordeon wilde spelen. Daar hebben we een hele tijd over gediscussieerd en toen was ik te laat met opgeven. Kwam ik op een lange wachtlijst terecht."
Uiteindelijk kon De Loos terecht bij Triade. "Ik vond het eigenlijk meteen makkelijk. Ik kon al noten lezen en hoefde alleen de goede toetsen nog zien te vinden. Ik krijg elke woensdag privé-les van Cees Dito en leer steeds weer nieuwe dingen bij. Nu zijn we bezig met liedjes die heel moeilijk zijn. Tango's bijvoorbeeld."
De talentvolle Nieuwedieper, die ook nog op wedstrijdzwemmen zit, oefent elke dag. "Drie kwartier, of wat langer. Als ik 's middags uit school kom ga ik eerst accordeon spelen en daarna doe ik mijn huiswerk."

Accordeonola

De Loos is ook lid van Accordeonola. "Dat is iedere donderdagavond. Mijn leraar is daar dirigent en hij heeft me gevraagd. Ik ben eerst een paar weken op proef geweest en ik vond het hartstikke leuk. Ik ben de jongste, maar dat vind ik niet erg."
Naast de optredens met de vereniging, treedt De Loos ook solo regelmatig voor het voetlicht. "Ik vind het leuk om te laten horen wat ik kan en hoe leuk muziek is. De eerste keer was heel spannend, nu weet ik een beetje hoe het is. De zenuwen blijven wel, maar als ik eenmaal zit zijn ze snel weer weg. Dan wil ik alleen nog maar spelen."
Tijdens de Dag van de Muziek, op 5 juni, doet hij dat van kwart over een tot kwart voor twee in de Kroonpassage.

Donderdag 26 februari 2004, 19.45 - 20.15 : Proefoptreden project-ensemble Oy Tate

Het B-orkest stopte een kwartier eerder en het A-orkest begon een kwartier later, zodat het project-ensemble na weken oefenen bij Michel en Tineke thuis een eerste proefoptreden konden geven voor een aantal leden van beide orkesten. Dit jaar zijn de leden van het project-ensemble: Ina, Michel, Manfred, Bertie en Isabella. Ze spelen Klezmermuziek. Vlotte, levendige, goed in het gehoor liggende muziek.
Cees luisterde aandachtig en gaf enkele aanwijzingen die duidelijk hoorbaar de muziek meer tot leven brachten. Er waren nog enkele problemen met het tempo. Het gelijkspelen en de dynamiek kan nog beter. Gelukkig maar, dan hebben ze ook de komende tijd nog iets om naar te streven en aan te werken tijdens de gezellige avonden samen spelen.

Project-ensemble Project-ensemble

Donderdag 5 februari 2004 : Bas-accordeon

Geen vergadering ging voorbij, of Michel bracht naar voren dat hij een bas-accordeon erg mooi vond klinken. Telkens vroeg hij of het mogelijk was dat ook Accordeonola een bas-accordeon zou aanschaffen. Hij kreeg meer leden enthousiast. De aankoopkosten van zo'n bas-accordeon leken echter te hoog voor de vereniging.
Toch is het bestuur op zoek gegaan naar wegen om een bas-accordeon te kunnen kopen. Met succes. Vanavond, even na de pauze, kwamen twee heren van muziekhandel Willems helemaal uit Helmond de bas-accordeon brengen. Marco, die de baspartij op een keyboard speelt en nog nooit accordeon gespeeld heeft, kreeg de bas-accordeon. Na enige instructies over de werking van de bas-accordeon en de bijbehorende versterker speelden we twee delen uit 'Tokyo Adventure'. Dat klonk nog erg onwennig. Grootste probleem voor Marco bleek te zijn dat de tonen van de bas-accordeon traag tot klinken komen, waardoor hij telkens een klein moment te laat was.

Agenda 2005 agenda 2004 Agenda 2003

Accordeonola