Accordeonola


Agenda 2004 agenda 2003 Agenda 2002
Agenda 2003

Donderdag 21 augustus 2003 : Nieuw project-ensemble: Klezmer

Het bestuur heeft besloten om dit seizoen een nieuw project op te starten met als thema Klezmer-muziek. Maximaal 6 personen kunnen zich opgeven. Het project is zowel voor A- als voor B-orkestleden bedoeld. Tot 11 september kun je je opgeven.

Donderdag 21 augustus 2003 : Pieter

Helaas heeft ook Pieter (elektronium partij) van Accordeonola afscheid genomen. Spelen in twee bands en in Accordeonola, regelmatig optreden en tussen de vele aktiviteiten door ook nog studeren, dat was niet langer te combineren.
Gelukkig zal hij, als de plannen van de dirigent doorgaan, wel als solist optreden tijdens het concert in de schouwburg.

Zondag 22 juni 2003, 11.00 uur : Matinee-concert - Lynn

Een uitwisselingsconcert in de grote zaal van de Triade met een accordeonorkest uit Haarlem : de Kennemer accordeongroep onder leiding van Evert van Amsterdam.
We begonnen 's ochtends om 11.00 uur met een repetitie waarin we twee werken gezamenlijk instudeerden. Om 15.30 uur was het Matinee-concert waarin beide verenigingen een deel van hun eigen programma en gezamenlijk de twee ingestudeerde werken speelden.

De dagindeling was als volgt:

11.00-12.30 uur : repetitie

12.30-14.00 uur : pauze, voor de lunch word gezorgd

14.00-15.00 uur : 2e repetitie

15.30-17.00 uur : Matinee-concert met pauze


De recensie in de krant van maandag:

Dynamisch concert accordeonorkesten

Gehoord: Matinee-concert van Accordeonola onder leiding van Cees Dito en Kennemer Accordeongroep onder leiding van Evert van Amsterdam. Zondagmiddag voor 65 toehoorders in het Centrum voor Kunsteducatie Triade te Den Helder.

Het concert was het resultaat van een uitwisselingsproject tussen de twee accordeonorkesten. De morgen was besteed om gezamenlijk twee stukken in te studeren, 's middags werd dit, samen met aparte programma's van beide orkesten, gepresenteerd aan het publiek.

De Kennemer Accordeongroep beet de spits af. Al vanaf het begin werd het publiek overvallen door het massieve geluid dat dit jonge orkest tot stand bracht. De akoestiek van de grote zaal droeg hieraan een flinke steen bij, wat de orkestleden aanspoorde tot zeer dynamisch spel. Dit ging echter af en toe ten koste van de balans tussen de instrumenten, waarbij de basaccordeons domineerden.

In twee dansen uit Macedoniëdansen liet het orkest zien dat het met lastige ritmes overweg kon. Onverwachte accenten vormden een belangrijke moeilijkheidsgraad, maar ook modale melodieën kwamen aan bod. Door goed naar de dirigent te kijken werden de tempowisselingen probleemloos gepasseerd. In het Aziatische stuk 'The Legend of Yao' van M. Yuan wist het orkest de spanning in het stuk op te bouwen zonder daarbij te gaan jagen.

Na een gezamenlijk stuk vervolgde Accordeonola met het recentelijk gecomponeerde 'Keniade' van F. Dobler. Dit was oorspronkelijk geschreven als absolute muziek; muziek waarbij elke buitenmuzikale associatie wordt vermeden. Maar omdat de luisteraar nu eenmaal houdt van muziek met een omschrijvende verklaring, heeft de componist later bij het stuk twee programma's gevoegd; het ene deel verbeeldt het liefdesspel tussen twee nijlpaarden, het andere een dans van Massai-krijgers. Met wat minder power, maar wel een mooie balans speelde Accordeonola de twee delen, waarbij de programma's heel aardig op de muziek bleken te passen. Het tweede deel van het werk was een goed gelukte poging om de ver ontwikkelde en onnoteerbare Afrikaanse ritmiek na te bootsen. Het leek bijna alsof de accordeonisten het stuk op de automaat speelden, zo weinig keken ze naar de dirigent. Meer contact had het stuk tot een extatische einde kunnen brengen, zodat de spanningsboog tot het laatste moment gespannen bleef.

'Greatest Hits' van Supertramp was een feestelijke afsluiting van het uitwisselingsproject.

Henriëtte Wirth


Dit optreden was tevens het laatste optreden van Lynn, onze bassist. Ze kan niet langer blijven omdat ze het komende schooljaar gaat studeren in Groningen.
We wensen haar plezierige studiejaren toe en hopen haar nog regelmatig terug te zien.

Zaterdag 14 juni 2003 : Dag van de muziek

Aan dit jaarlijkse evenement hebben het A- en B-orkest en het Rikudim kwintet (project-ensemble) ieder met een eigen programma deel genomen.

11.45-12.15 uur, Lutherse kerk : Rikudim kwintet

13.15-13.45 uur, Groot-podium Julianaplein : B-orkest

15.30-16.00 uur, Groot-podium Julianaplein : A-orkest


Lutherse kerk : Rikudim kwintet
Dag vd Muziek Dag vd Muziek
Dag vd Muziek Dag vd MuziekGroot-podium Julianaplein : B-orkest
Dag vd Muziek Dag vd Muziek
Dag vd Muziek Dag vd Muziek
Dag vd Muziek Dag vd Muziek
Dag vd Muziek Dag vd Muziek
Dag vd MuziekGroot-podium Julianaplein : A-orkest
Dag vd Muziek

Donderdag 22 mei 2003, 19.30 uur : Concert in de Golfstroom

Concert in de Golfstroom aan de Garst in De Schoten.

Zaterdag 5 april 2003, 20.15 uur : Schouwburg De Kampanje

Het komt gelukkig maar zelden voor dat iemand tijdens het concert in de schouwburg niet mee kan spelen. Dit jaar was dan ook een heel bijzonder jaar : twee leden, beide uit de 2e stem, konden niet mee spelen.
Van Lidia wisten we het al heel lang. Door een cursus op de donderdagavonden kon ze het hele jaar niet bij de repetities aanwezig zijn. De grote klapper was Tineke. Drie weken voor het concert reed ze op haar fiets in de stad en zag door het verblindende licht van de laagstaande zon een paal niet staan. De paal kwam tegen het stuur, het stuur sloeg dwars en Tineke werd van haar fiets gelanceerd. Ze kwam zo ongelukkig ten val dat ze haar linker sleutelbeen en haar rechter pols brak. Beide armen kon ze niet meer gebruiken, ze was ineen volkomen afhankelijk van de hulp van anderen. De korte vakantie waaraan zij en Michel enkele dagen later zouden beginnen kon niet doorgaan, en meedoen op het concert was volkomen uitgesloten.
Een zware tegenslag voor Tineke, en een zware tegenslag voor de 2e stem, die nu wel erg verzwakt raakte. Gelukkig was er nog licht in de duisternis. Peter, onze voorzitter en tijdens het concert onze presentator, tevens een goede speler, was bereid zijn accordeon op te pakken, en te trachten in de zeer korte tijd die nog restte alle muziek in de vingers te krijgen. Daar zijn ongetwijveld vele uren mee heen gegaan. Maar het is gelukt.
Alleen onstond met deze oplossing een volgend probleem. Nu Peter in het A-orkest meespeelde, kon hij tijdens het optreden van het A-orkest niet de presentatie verzorgen. Lynn, onze bassiste, had de moed de presentatie van hem over te nemen. Zij kon eenvoudig tussen de muziekstukken door van achter het keyboard naar voren komen om het volgende muziekstuk met een inleidend verhaal aan te kondigen.
Ondanks de korte tijd om zich voor te bereiden, ondanks dat ze het nooit eerder had gedaan, deed ze het vrijwel volledig uit haar hoofd en op een heel vlotte, vrolijke, spontane manier. Voor ons, die dit op het concert ook pas voor het eerst zagen en hoorden, was deze manier van presenteren een verrassing, en met de meer plechtige manier van presenteren van Peter in het achterhoofd had deze spontane presentatie soms ook iets komisch, zodat het een vrolijke avond werd.
Prachtig was het aan het eind van de avond, toen Lynn het boeket bloemen dat ze van Peter als dank voor haar presentatie gekregen had achter de gordijnen bracht, en het boeket bloemen voor Peter als dank voor zijn presentatie mee terug nam. Terwijl ze met het boeket het toneel op kwam besefte ze dat het boeket precies eender leek als het boeket dat ze net weggebracht had, waarop ze tot grote hilariteit zei : 'dit is echt een ander bosje hoor.'

Programmaboekje

Hartelijk welkom bij dit concert van Accordeonola. We beginnen dit concert met ruime aandacht voor het B-orkest. De afgelopen periode hebben zij zich muzikaal sterk ontwikkeld. Het kwintet is een nieuw project binnen Accordeonola waarbij in kleine bezetting gemusiceerd wordt. Na de pauze kunt u luisteren naar het A-orkest met zowel bijzondere als bekende muziek.
Een fijne avond toegewenst!
Het B-orkest
Concert 2003 Concert 2003
Concert 2003 Concert 2003
Concert 2003Het Rikudim Kwintet
Concert 2003Het A-orkest
Concert 2003 Concert 2003
Concert 2003 Concert 2003
Concert 2003 Concert 2003
Donderdag 3 april 2003, 19.00 uur : Generale repetitie

Generale repetitie in de kleine zaal van schouwburg De Kampanje.

Zondag 9 maart 2003, 10.00-16.00 uur : Repetitiedag

Als voorbereiding op het concert. Deze wordt gehouden in recreatiepark de Watersnip in Petten. De dag duurt van 10.00 uur tot 16.00 uur. Tussen de middag is er een gezamelijke lunch.

Agenda 2004 agenda 2003 Agenda 2002

Accordeonola