Accordeonola


Agenda 2002 agenda 2001 Agenda 2000
Agenda 2001

Zaterdag, 17 november 2001, 20.15 uur : 50 jaar Accordeonola

Accordeonola in het Noord-Hollands Dagblad

Van onze medewerker NORBERT REINDERMAN

DEN HELDER - Het was een hele speurtocht, maar uiteindelijk had het bestuur van Accordeonola hem toch weten te traceren. Met hulp van Marinus Vermooten werd één van de oprichters van het Helderse Accordeonorkest, Nico Droog, teruggevonden in Leeuwarden. Aangezien hij op het vijftigjarig jubileum niet mocht ontbreken, werd hij gehaald en gebracht.

Samen met nog tachtig oudleden kon hij zaterdagavond in schouwburg De Kampanje herinneringen uit vervlogen tijden ophalen. Vervolgens konden ze als vanouds genieten van een muzikale show waarin heden en verleden elkaar ontmoetten.
"Wat een tijd, hè? Enorm." In gezelschap van oude bekenden blikt meneer Droog een halve eeuw terug in de tijd. "Beginjaren vijftig woonde ik naast de kapsalon van Van Ooyen in de Sluisdijkstraat. Zondagmorgen gaf hij accordeonles en vroeg me eens of ik langs wilde komen. Toen dat leuk bleek te lopen, besloten we een vereniging op te richten. In die tijd heb ik ook veel les gehad van zijn dochter Willy. Noten heb ik nooit echt leren spelen. Het ging gewoon op gevoel. Toen ik het eenmaal goed in mijn vingers had, heb ik samen met een gitarist en drummer nog op diverse feestjes gespeeld."

Muziekwinkel

Naast accordeon spelen,.handelde meneer Droog ook in deze instrumenten. "Op de hoek van de Moleristraat, schuin tegenover de oude Tivoli, had ik destijds een muziekwinkel. Er was veel vraag naar accordeons, vandaar dat ik ze in diverse soorten en maten aanbood." In 1962 liet de handelsman Den Helder achter zich en begon een stoffenhandel op de markt van Leeuwarden. Aangezien er sindsdien nooit een reünie is geweest, had hij heel wat bij te praten. Onder anderen met Loes Boersema-Kruize die in 1954 lid werd.
"Ik heb tot 1963 met veel plezier gespeeld. Maar soms had ik geen zin en ging stiekem met een vriendin naar de bioscoop. De leraar vroeg zich op een gegeven moment af of er iets mis was en ging bij mijn ouders informeren waarom ik niet op kwam dagen. Mijn moeder was uiteraard verbaasd omdat ik trouw elke donderdagavond naar les ging. Dat waren toch heel andere tijden", lacht ze. Verder was het altijd leuk om zaterdagavond in het casino op te treden. Aan het begin van de avond speelden wij, daarna kwamen er artiesten en na elven had je vrij dansen. Het was toen heel gezellig en we hadden geen xtc nodig, hoor."

Secretaris Jan Post kan terugkijken op de nodige uurtjes aan voorbereiding. "De afgelopen drie maanden zijn zeer hectisch geweest. We hebben veel oude ledenlijsten doorzocht om adressen te achterhalen. Sommigen bleken niet meer te achterhalen, maar dan zijn er altijd wel mensen die via via weten waar zo'n persoon tegenwoordig woont. Zo zijn we uiteindelijk tot een reünie van tachtig oud-leden gekomen." Alle leden en reünisten ontvingen zaterdag ook een speciaal boekje dat ter gelegenheid van het vijftigjarig jubileum op 17 oktober jongstleden is uitgegeven. En er was een video-opname te zien uit 1981 toen Accordeonola bij de NOS op tv optrad. "Toen kon dat nog", lacht Post.

Ander gezicht

Om kwart over acht waren ruim driehonderd bezoekers in de grote zaal van de Kampanje gestroomd om te genieten van een gevarieerd muzikaal programma waaraan ruim anderhalf jaar gewerkt was. Voor de pauze werd er teruggeblikt in de tijd met concertstukken als La Festa Splendora, Bagatelle en Rhapsodia. Onder de bezielende leiding van dirigent Cees Dito werd hierbij het onderste uit de muzikale kan gehaald. Om het publiek ook het andere gezicht van accordeonmuziek te laten zien, werd er na de pauze uitgepakt met een verrassende muzikale show. Na de pakkende melodieën van James Bond en de Pink Panther bracht zangeres Anja Vos twee nummers uit de musical Les Miserables ten gehore. Met dit soort moderne arrangementen wil Accordeonola laten zien dat de accordeon geen oubollig instrument hoeft te zijn.

Jan Post: "Op de muziekschool zie je de belangstelling voor de accordeon groeien. Ook in commercials, op tv en bij popgroepen zie je de accordeon weer terugkeren. We hebben een stabiel ledenbestand, maar als we nog vijftig jaar mee willen gaan, moeten we de accordeon toch op een moderne manier bij de jeugd onder de aandacht brengen"De leden van het B-orkest
B-orkest


De leden van het A-orkest
A-orkestHet concert in schouwburg De Kampanje
Programmaboekje

Accordeonola 50 jaar! Het is voor ons een bijzonder concert met veel nostalgie. Veel oud-leden in de zaal zullen ongetwijfeld leuke herinneringen hebben aan de muziek die vanavond gespeeld wordt.

Na 50 jaar is Accordeonola gelukkig nog steeds een bloeiende vereniging, en met de toenemende belangstelling voor het accordeon zullen wij daar hopelijk nog vele jaren aan toe kunnen voegen.

Veel plezier toegewenst!


50 jaar Accordeonola 50 jaar Accordeonola
50 jaar Accordeonola
50 jaar Accordeonola 50 jaar Accordeonola
50 jaar Accordeonola 50 jaar Accordeonola

Zaterdag, 19 mei 2001, 16.00 uur : Dag van de Muziek

Het was wel even schrikken toen we zagen op wat voor een podium op het Julianaplein we moesten spelen. Gelukkig was het mooi weer, met regen had het waarschijnlijk niet door kunnen gaan. Er stond wel een stevige wind: de muziek moest met wasknijpers, die even tevoren nog snel gekocht waren, aan de muziekstandaards worden vastgezet. Het grote voordeel van de locatie was dat er veel mensen langs wandelen zodat we over publiek geen klagen hadden.

Dag van de Muziek

Agenda 2002 agenda 2001 Agenda 2000

Accordeonola