Accordeonola


Agenda 2016 agenda 2015 Agenda 2014
Agenda 2015

Zaterdag 31 oktober 2015, 13:30-(15:45)-17:00 uur : Workshop dirigent accordeonorkest

Deze workshop, die voor de cursist-dirigenten om 9:30 uur met theorie begon, werd georganiseerd door de NOVAM, de Nederlands Organisatie van Accordeon en Mondharmonica. In de workshop kwamen een aantal elementen aan de orde zoals wat doet een dirigent (repetitie en bijkomende zaken), leiding geven, vakkennis (welke kennis is nodig om te dirigeren zoals gehoor, ritme, analyse en interpretatie), dirigeertechnieken en repertoirekeuze.

Het ensemble van Accordeonola ondersteunde deze cursus door vanaf 13:30 uur het orkest te zijn dat de vier cursist-dirigenten mochten proberen te dirigeren. Vanaf ongeveer 15:45 uur was de cursus openbaar en kon publiek in de grote zaal van TRIADE het laatste uur van de cursus mee te maken. De dag werd afgesloten met een klein optreden van Accordeonola.

Zowel voor de cursisten als voor de leden van Accordeonola was deze cursus een bijzondere en leerzame ervaring.

Cursus dirigeren
Cursus dirigeren
Cursus dirigeren
Cursus dirigeren
Cursus dirigeren

Foto's : Triade Den Helder

Vrijdag 25 september 2015, 20:00 uur : Shopping Night

Ook dit jaar werd door de winkeliers "Shopping Night" georganiseerd. Van 19:00 tot 23:00 uur klonk in vele straten muziek. Accordeonola speelde van 20:00 tot ongeveer 20:40 uur in een overdekte winkelstraat van de Kroonpassage. Het was er gezelliger en drukker dan verwacht zodat we over aandacht voor ons optreden geen klagen hadden. In de vreemde opstelling met het regelmatig tussen ons door lopende publiek was het vreemd en soms ook heel lastig spelen maar dat maakte het ook tot een bijzondere belevenis.

Shopping Night 2015
Shopping Night 2015
Shopping Night 2015
Shopping Night 2015
Shopping Night 2015

Zaterdag 22 augustus 2015, 16:00-22:00 uur : Slotconcert De Kampanje

De allerlaatste keer in de oude schouwburg De Kampanje. Accordeonola speelde in de kleine zaal begeleid door geluiden vanuit de hal van kinderen die met een zware hamer een muurtje aan het slopen waren en drukke kinderstemmen uit de ruimte achter ons van de danseresjes die stonden te popelen om op te treden. Dat kwam de concentratie niet ten goede en er werden dan ook wel wat foute noten gespeeld maar het plezier werd er niet minder om. Tijdens ons laatste muziekstuk werden we verrast door danseresjes die om het orkest dansten. Niet afgesproken, een grapje van de dansdocente, wel heel erg leuk.

Na ons optreden kijken naar het laatste optreden van de danseressen, daarna nog een laatste rondje door de zo bekende gangen met de kleedkamers waar we zovele keren zenuwachtig hebben staan wachten tot het tijd was het toneel op te gaan en tot slot het fantastische optreden van de docenten van Triade in de grote zaal. En toen ging het licht uit.

Slotconcert oude schouwburg De Kampanje Slotconcert oude schouwburg De Kampanje Slotconcert oude schouwburg De Kampanje Slotconcert oude schouwburg De Kampanje Slotconcert oude schouwburg De Kampanje

Dinsdag 7 juli 2015, 19:45 uur : Pleinfeest Julianadorp

Op de eerste dinsdag van een serie van zes pleinfeesten nam Accordeonola deel aan het inloopconcert in de Ontmoetingskerk gelegen aan het Loopuytpark in Julianadorp. Om kwart voor acht zaten alle leden gereed om te beginnen en de de kerk zat vol publiek maar onze dirigent ontbrak nog. Enkele minuten te laat kwam hij gehaast binnen, zette zijn standaard met tablet neer en zonder enige aankondiging begon ons optreden.

Om acht uur werd het concert officieel geopend en na een klein optreden van een schilderes die sprekend en zingend gedichten over drie van haar schilderijen voordroeg speelde Accordeonola nog een aantal muziekstukken van ons repertoire. De muziek klonk mooi in deze kerk. Na Accordeonola zong het O2 ensemble en het Barzelletta kwartet. Een afwisselend concert dat door het publiek zeer gewaardeerd werd.

Pleinfeest Julianadorp
Concert Pleinfeest Julianadorp
Concert Pleinfeest Julianadorp
Concert Pleinfeest Julianadorp
Concert Pleinfeest Julianadorp

Zaterdag 30 mei 2015, 14.45 uur : Dag van de Muziek

Dag van de Muziek 2015
Dag van de Muziek 2015
Voor de 21ste keer werd de Dag van de Muziek georganiseerd in de Helderse binnenstad. Van 12.00 tot 18.00 uur klonk overal in de stad muziek. Muzikanten en dansers presenteerden zich op de ruim twintig podia. Accordeonola nam ook deel aan deze dag en speelde van 14.45 tot 16.15 uur op het podium op het Julianaplein (Julianapark).
Het zag er de hele week naar uit dat we het slecht zouden treffen met het weer. Harde wind, koud en nat. Maar we hebben enorm geluk gehad. De grijze dag met voortdurende regen verplaatste naar zondag waardoor we zaterdag een prachtige zonnige dag hadden wat er zeker aan bijgedragen heeft dat ook deze Dag van de Muziek een zeer geslaagde druk bezochte dag is geworden.

Donderdag 9 april 2015, 19.00 uur : Triade Muziekmarathon Accordeon

De jaarlijkse Muziekmarathon van Triade. Accordeonleerlingen van Cees Dito gaven een concert in de grote zaal (Jos Postzaal) van Triade. Accordeonola nam deel aan dit leerlingenconcert door enkele muziekstukjes met het leerlingenorkest mee te spelen en een muziekstukje uit ons eigen concertprogramma te spelen. Twee leden van Accordeonola zijn ook leerling en speelden samen met de docent (onze dirigent) de eigen in de accordeonlessen ingestudeerde muziekstukjes.

Leerlingenconcert Accordeon Leerlingenconcert Accordeon
Leerlingenconcert Accordeon

Donderdag 26 maart 2015 : Inloopavond Accordeonola

Inloopavond Accordeonola
Inloopavond Accordeonola Inloopavond Accordeonola
De inloopavond van Accordeonola is heel plezierig verlopen. Vijftien belangstellenden kwamen naar Accordeonola en tien daarvan speelden in het orkest mee. Dirigent Cees Dito had speciaal voor deze avond twee muziekstukjes gearrangeerd. In noten was het eerste muziekstukje eenvoudig maar ritmisch bleek het zelfs voor leden van Accordeonola nog knap lastig te zijn. Na een gezellige pauze met koffie, thee, frisdrank, cake en koekjes werd het tweede muziekstukje uitgedeeld. Een eenvoudig muziekstukje dat al snel prachtig klonk. Een mooie afsluiting van een geslaagde inloopavond.

Zaterdag 7 februari 2015 : Concert Accordeonola, Toonkunst en Triade

Concert Accordeonola en Toonkunst
Dit concert was het eindpunt van een project dat ruim een jaar geleden gestart werd op initiatief van Marie Anne Pak, zangdocent bij Triade. Zij had de wens om een gezamenlijk project te doen met een zangkoor begeleid door accordeonorkest. Oorspronkelijk zou het gaan om een projectkoor met Toonkunst Den Helder als basis, aangevuld met andere zangers en muzikaal ondersteund door Accordeonola. Onder leiding van Paul Sanders, directeur van Triade, werd overlegd met alle deelnemende partijen om dit initiatief van de grond te krijgen. Het was een zoektocht om geschikt materiaal te vinden dat voor alle partijen interessant en uitvoerbaar was. Uiteindelijk werd gekozen voor de Misa a Buenos Aires van Martin Palmeri.

Vanwege de benodigde voorbereidingstijd werd besloten dat Toonkunst en Accordeonola samen de Misa zouden uitvoeren en dat er een apart projectkoor van Triade zou komen dat zelfstandig zou meedoen aan dit project.
Publiek in Morgensterk Presentatie Paul Sanders
Naast de uitvoering van de Misa had Accordeonola ook een eigen inbreng in het concert. Aangezien Accordeonola diverse tango nuevo-werken op het repertoire heeft staan, lag het voor de hand om het concert een Argentijns tintje te geven. Dit werd nog versterkt door het feit dat de zangsolo van de Misa uitgevoerd werd door de Argentijnse mezzosopraan Alexandra d'Espinoza. De werken van het projectkoor zouden daar dan als een contrasterende rode draad doorheen lopen: Het Concert met Contrasten was geboren.

Toonkunst en Accordeonola gingen in eerste instantie zelfstandig aan de slag met de Misa van Palmeri. Vanaf november werden enkele gezamenlijke studiedagen gehouden. Koor en orkest stonden onder leiding van Marlie Durge, de dirigent van Toonkunst. Cees Dito, dirigent van Accordeonola had daardoor zijn handen vrij voor de pianopartij. Ondanks dat er stevig werd gerepeteerd waren deze dagen voor koor en orkest ook heel gezellig. Tijdens de studiedagen werd veel aandacht gegeven aan het zoeken naar de juiste balans in volume tussen koor en orkest en op zaterdag 7 februari was het dan zover: Concert met Contrasten. In een bomvolle Morgensterkerk in Den Helder werd het eindproduct gepresenteerd. Net zoals dat in een katholieke mis gebruikelijk is werd de Misa a Buenos Aires in verschillende gedeelten uitgevoerd, waarbij er tussendoor optredens waren van Accordeonola en het projectkoor van Triade. Het concert werd zonder pauze uitgevoerd, wat de vaart erin hield.
Accordeonola en Tooonkunst Accordeonola en Tooonkunst
Het programma van Accordeonola bestond uit Tango de Buenos Aires, Zita, Caricias, Escualo en Palladio. Het projectkoor onder leiding van Marie Anne Pak zong werken van Ariel Ramirez, Tom Johnson en John Tavener. De presentatie werd heel vakkundig door Paul Sanders gedaan. De afwisseling in het programma werd door het publiek zeer gewaardeerd. Onder luid applaus werden de honderd zangers en spelers bedankt voor de mooie en indrukwekkende muziek en kwam er een einde aan dit zeer succesvolle project.

Tijdens de gezellige borrel met het publiek na afloop kregen onze leden veel positieve reacties op het optreden van Accordeonola. De meeste mensen hadden nog nooit een accordeonorkest gehoord en waren zeer verrast door onze muziek. Wat Accordeonola betreft: Missie extra geslaagd!
Alexandra d'Espinoza Marlie Durge en Cees Dito

Agenda 2016 agenda 2015 Agenda 2014


Logo Accordeonola