Accordeonola


Agenda 1996 agenda 1995 Agenda 1994
Agenda 1995

Woensdag, 1 maart 1995 : Aankondiging van het concert.

Accordeonola in het Noord-Hollands Dagblad.

Foto in de krant

Accordeonola verdiept zich in circus

Van onze verslaggeefster
DEN HELDER - Het circus.

Niet met brullende leeuwen of paarden in galop maar in muzikale vorm met dartelende noten. Dat is het thema voor de Helderse accordeonvereniging Accordeonola tijdens de jaarlijkse uitvoering in schouwburg De Kampanje op 11 maart. Het showprogramma is een extraatje voor het publiek; de gespeelde stukken voor de pauze tonen het niveau van het zeventien personen tellende orkest.

Voor de pauze begint Accordeonola traditiegetrouw met een ouverture. Dit jaar is gekozen voor die van G. de Godzinsky, die het orkest onmiddellijk op het puntje van de stoelen laat zitten. Het werk wordt gevolgd door de Sinfonia alla barocco van T.Huggens. 'Die reiMusketiere' van A. Götz speelde de vereniging in december vorig jaar op het concours in Hoogwoud waar ze erin slaagde om de plaats in de eerste divisie te handhaven.

Na de pauze barst er weer een showprogramma los. Versterkt door licht- en geluidseffecten wordt het thema Circus nader uitgewerkt. Een greep uit het programma: 'Souvenir du Cirque Renz' (G. Peter), 'Säbeltanz' (A. Chatschaturjan), 'Send in the clowns' (S. Sondheim) met zang van Paula de Brouwer of 'Einzug der Gladiatoren' (J. Fucik). "Dan hebben we een heel ander gezicht", vertelt secretaris J. Post.

Tweede groep

Problemen om de zaal te vullen zijn er volgens hem niet echt. Wel wordt er binnen de vereniging bekeken of er mogelijkheden zijn om een tweede groep te beginnen. Een soort 'verfrissings-orkest'. Post: "We merken zo vaak tijdens uitvoeringen dat er genoeg mensen in de zaal zitten die zeggen 'Dat speelde ik vroeger ook' of 'ja, accordeon, daar heb ik ook ooit les in gehad'. Voor die groep proberen we te kijken wat mogelijk is." Aansluiting direct bij de uitvoerenden zelf is vaak moeilijk, aldus Post, omdat in veel gevallen het niveau net een treetje te hoog is.

Het concert op 11 maart begint om kwart over acht in de grote zaal van de schouwburg. Kaarten kosten vijf gulden.

Zaterdag, 11 maart 1995, 20.15 uur : Schouwburg de Kampanje

Programmaboekje 1995

Hartelijk welkom bij dit concert van Accordeonola!

Vanavond wordt een oude traditie opgepakt door te beginnen met een ouverture. Dit stuk van Godzinksy vraagt van het orkest om ook onmiddelijk op het puntje van haar stoel te beginnen.
Het tweede stuk, "Sinfonia alla barocco", bestaat uit twee verrassend swingende delen met daartussen een dromerige Air.
De twee tango's van Piazzolla zullen voor sommigen van u even wennen zijn. Anderen zullen de krachtige, wat tragische sfeer echter onmiddelijk herkennen.
Na dit tangogeweld kunt u weer rustig achterover leunen tijdens "Air for two". Hoewel oorspronkelijk toebedacht aan twee clarinetten, bleken de solopartijen van dit stuk zo mooi op accordeon, dat we het zo gelaten hebben.
Het stuk "Die Drei Musketiere" heeft Accordeonola in december 1994 op het concours te Hoogwoud gespeeld. Daar zijn we er in geslaagd om onze plaats in de eerste divisie overtuigend te handhaven.
"Music" kent u wellicht nog van een Top 40 van jaren geleden. Dit afwisselende stuk is door Propstra uitstekend bewerkt voor accordeonorkest, waardoor er niets van de oorspronkelijke kracht verloren is gegaan.

Na de pauze barst er weer een showprogramma los, ditmaal rond het thema "Circus". Vrijwel alle nummers zullen u bekend in de oren klinken. Let u vooral eens op het razend lastige "Säbeltanz", dat bovendien uw (en ons) maatgevoel op een gegeven moment danig op de proef stelt. Van een enkel stuk wist u mogelijk niet eens meer dat het bestond. Met andere stukken zult u moeite hebben om niet mee te swingen.

Ik wens u - met vertrouwen - een fijne avond.

De voorzitter.


De voorbereiding

Esther
Esther wordt een clown


Cees
Cees de circusdirekteur


Esther
De clowns Lars, Barbara en EstherFoto's uit de film
Concert Schouwburg Concert Schouwburg
Concert Schouwburg Concert Schouwburg
Concert Schouwburg Concert Schouwburg
Concert Schouwburg

Maandag, 13 maart 1995 : Recensie

Accordeonola in het Noord-Hollands Dagblad.

Accordeonola maakt muziek bij spektakel

Zo'n tweehonderdvijftig belangstellenden waren zaterdagavond naar de Swarovski-zaal van schouwburg De Kampanje gekomen om een uitvoering bij te wonen van de Helderse accordeonvereniging Accordeonola onder leiding van Cees Dito.

Op het programma stonden werken van diverse componisten. Het concert werd geopend met de 'Ouverture over twee Finse thema's' van G. de Godzinsky in een arrangement van R. Würthner. Deze ouverture in klassieke stijl werd door een overgeconcentreerd Accordeonota wat onzeker neergezet. Toen de ergste zenuwen waren weggeëbd, werd het programma vervolgd met de 'Sinfonia alla barocco' van T. Huggens. In dit driedelige werk werd duidelijk wat de kwaliteiten van Accordeonola zijn. De technische hoogstandjes in de beide hoekdelen werden met precisie uitgevoerd en in het middendeel toonde Accordeonola over een grote expressiviteit te beschikken. Dit uitte zich ook in de suite 'De drie musketiers' van A. Götz. Niet voor niets haalde Accordeonola met deze werken op het concours te Hoogwoud de hoogste punten. Aanzienlijk meer moeite had men met de twee tango's van Astor Piazzolla, waarbij sensualiteit enerzijds en geraffineerd gebruik van chromatiek anderzijds onvoldoende uit de verf kwamen.

Na ,de pauze stonden de te spelen werken in het teken van het thema circus. Het podium was hiertoe omgebouwd tot piste en de orkestleden traden op in clownskostuums. Bekende circusnummers als 'Tiger rag' en 'Salto mortale' en de rock 'n roll-klassieker 'See you later alligator' werden gebruikt ter omlijsting van halsbrekende toeren, uitgevoerd door verklede acrobaten. Het droge commentaar daarbij van 'ceremoniemeester' Dito zorgde voor grote hilariteit.

Speciale vermelding verdient echter nog zangeres Paula de Brouwer, die met twee evenwichtig vertolkte evergreens voor de nodige rust zorgde en hoewel na de pauze de muziek van meer secundair belang werd, groeide de voorstelling uit tot een waar spektakel. Het was dan ook niet verwonderlijk dat het publiek Accordeonola met een ovationeel applaus beloonde.

FRANK VISSER

1995 : Een nieuw B-orkest wordt opgericht.

Accordeonola in het Noord-Hollands Dagblad.

Nieuw orkest voor accordeonspelers

DEN HELDER - De Helderse accordeon vereniging Accordeonola wil in het najaar beginnen met een nieuw orkest. Accordeonola heeft op dit moment één orkest dat op eerste divisieniveau speelt van de Novam, de Nederlandse organisatie voor accordeon en mondharmonica.

Volgens de vereniging zijn er genoeg mensen die in het verleden dit instrument bespeeld hebben en dat eigenlijk wel weer wilen. De drempel naar het huidige orkest is volgens de vereniging echter vaak te hoog, omdat daarvoor behoorlijke ervaring nodig is. Speciaal voor die mensen wil Accordeonola een nieuw orkest oprichten. Om mee te kunnen spelen is slechts enige ervaring vereist en de deelnemers dienen noten te kunnen lezen.

Belangstellenden kunnen contact opnemen met secretaris J. Post

Agenda 1996 agenda 1995 Agenda 1994

Accordeonola