Accordeonola


Agenda 1995 agenda 1994 Agenda 1993
Agenda 1994

Zaterdag, 12 februari 1994 : Concert in schouwburg De Kampanje

Programmaboekje 1994

Hartelijk welkom bij dit concert van Accordeonola!

Op het programma voor vanavond staat, zoals u dat van ons gewend bent, een verscheidenheid van muziek.
Uit het programma voor de pauze wil ik u speciaal wijzen op 'Werziade I'; een boeiend muziekstuk boordevol energie. Net zo interessant is 'Collection' van Henk op 't Ende, waarin klank en sfeer centraal thema zijn.

Wat u vanavond wellicht zal opvallen is dat het B-orkest geen eigen programma heeft. Dit komt doordat het aantal jeugdleden de afgelopen jaren zo is afgenomen dat een eigen orkest niet meer mogelijk is. Ik hoop dat in de komende jaren de populariteit van het accordeon bij de jeugd toch weer zal toenemen zodat we opnieuw met een eigen jeugdorkest kunnen beginnen. Tot die tijd spelen onze jeugdleden mee met het A-orkest.

Het programma na de pauze blijft een verrassing. Luister, kijk en geniet!

Ik wens u een fijne avond.

De voorzitter.

Programmaboekje 1994

Dinsdag, 8 februari 1994 : Accordeonola in 'Onze Krant'

Foto

"Accordeonmuziek is veel meer dan deuntjes op bruiloften en partijen"

DEN HELDER - De Helderse accordeonvereniging Accordeonola geeft zaterdag 12 februari een concert in schouwburg De Kampanje. Leden en dirigent schotelen het publiek vanaf 20.15 uur een afwisselend programma voor, waarin vooral de veelzijdigheid van het door hen zo geliefde instrument naar voren komt. De muzikanten hebben hard geoefend om de verschillende stukken in de vingers te krijgen. Dirigent Cees Dito had de schone taak van alle individuele spelers één groep te maken. Of hem dat gelukt is, blijkt zaterdagavond, als het A- en B-orkest van de vereniging hun beste beentje voorzetten. De luisteraars c.q. toeschouwers kunnen zich voor de pauze laten verrassen, om na de pauze met Accordeonola op reis te gaan naar America.

Ieder jaar verzorgen de leden van Accordeonola een groot optreden. Het programma bestaat doorgaans uit twee gedeelten. "Voor de pauze brengen we het meer serieuze werk", legt dirigent Dito uit. "Muziek waarmee we onszelf precenteren." De werken die tijdens het eerste deel van het concert de revue passeren, varieren van licht klassiek tot modern. "De doelstelling is, dat we het publiek willen laten horen, dat accordeonmuziek meer is dan deuntjes op bruiloften en partijen", aldus de dirigent.
In dat genre is de accordeon bekend geworden en de meeste mensen weten niet dat het veel meer mogelijkheden heeft. De uitvoering is heel opvallend. Verrassend in twee richtingen, met reacties van 'Dat hoeft van mijn niet' tot 'Jeetje, wat mooi!'. We willen ook dat mensen reageren.

America

Het tweede gedeelte van de show heeft als titel 'Accordeonola goes America' meegekregen. "Dat we voor de pauze het serieuze werk brengen, wil niet zeggen dat we er na de pauze een zooitje van maken", lacht Dito. "Alleen ligt het accent ergens anders op."
Het is bij de vereniging gebruikelijk een thema te kiezen voor de afsluiting van het concert. "We kijken naar wat voor nummers we in ons repertoire hebben en zoeken muziekstukken die erbij passen. Daar stellen we een programma uit samen", vertelt Jan Post, secretaris van Accordeonola. "We hebben onder meer 'Film- en musicalmuziek' en 'Reis door Europa' als thema's gehad. Nu hebben we gekozen voor bekende Amerikaanse muziek. Welke nummers we spelen, is een verrassing. "Het probleem bij het samenstellen van het programma is of er muziek voorhanden is die geschikt is voor een accordeonorkest", voegt Dito er aan toe. "Wij hebben een heel andere bezetting dan bijvoorbeeld een Big Band of een Metropole-orkest. Ik bewerk zelf wel eens nummers, maar dat kost veel tijd."

Uniek

De manier waarop de vereniging de muzikale show met Amerikaanse muziek brengt, is volgens de heren vrij uniek. We kunnen er ook iets speciaals van maken, doordat we in de schouwburg optreden", zegt de dirigent. "We gebruiken de faciliteiten die daar zijn om het effect te vergroten. Staat voor de pauze de muziek centraal, na de pauze maakt het visuele aspect de show ook leuk om naar. te kijken."

"We proberen zoveel mogelijk mensen in het instrument geïnteresseerd te krijgen", aldus Post, "want het heeft zoveel muzikale mogelijkheden. De accordeonmuziek zou veel meer gewaardeerd moeten worden."

Accordeonola werd in 1951 opgericht en heeft 20 leden. Er is een A- en een B-(jeugd)orkest. Post: "De gemiddelde leeftijd van de A-groep ligt rond de dertig jaar. We hebben bijna net zoveel mannen als vrouwen die spelen. Iedereen heeft zijn eigen instrument en de vereniging heeft daarnaast 2 synthesizers en slagwerk."
"De synthesizers gebruiken we als bas- en als soloinstrument", vult de dirigent aan. "Iedere donderdagavond oefenen we in het gebouw van scoutinggroep Minerva op fort Dirksz Admiraal. We werken van concert naar concert. Dat vergt een hoop voorbereiding. Er gaan maanden overheen voordat we de muziek ingestudeerd hebben en goed samenspelen."

Verantwoorde meedeiner

We hebben niet een bepaalde lijn in onze muziek", vervolgt hij. "We zijn veelzijdig en pakken wat ons interessant lijkt. Dat kan gospel zijn, een verantwoorde meedeiner of een bloedserieus stuk. Daarmee proberen wij de veelzijdigheid van het instrument te benadrukken, wat we als onze taak zien."

Naast het jaarlijkse concert, verzorgt Accordeonola ook optredens bij bejaardentehuizen en neemt als de gelegenheid zich voordoet deel aan een concours of festival. "Daarvoor kiezen we werken uit ons programma", vertelt de secretaris, "met de nodige variatie."

Carnaval

Het concert begint aanstaande zaterdag om 20.15 uur en zal om mgeveer 22.30 uur zijn afgelopen. "Bij de planning hebben we er niet aan gedacht, dat zaterdag 2 februari in het carnavalsweekend valt", zegt de dirigent. "Volgende keer zullen we er zeker rekening mee houden het optreden niet in die periode te organiseren. Het hoeft dit keer echter geen probleem te zijn, want de bezoekers kunnen gewoon daarna gaan carnavallen."

Gemiddeld trekt het optreden zo'n drie- tot vierhonderd man publiek. "Voor een plaatselijke vereniging is deze belangstelling redelijk groot", vindt Dito. "In Den Helder zijn meerdere accordeonverenigingen. De meeste zijn opgericht in de jaren vijftig, de jaren zestig, toen de accordeonmuziek ontzettend in opgang was. Nu is de populariteit een stuk teruggezakt, maar er is altijd een vaste groep die met elkaar wil blijven spelen."

Agenda 1995 agenda 1994 Agenda 1993

Accordeonola