Accordeonola


Wim v.d. Tak Aart van 't Veld Eerste jaren


Aart van 't VeldNOORD HOLLANDS DAGBLAD
Den Helder, juni 2000

Van onze medewerkster
SASKIA VAN KUIK


Aart Van cabaret kan hij genieten, Herman Finkers vindt hij geweldig en opera een verschrikking. "Prachtige plaatjes maken ze op toneel, dat wel hoor. Alleen jammer dat er dan mensen tussendoor gaan lopen die je niet eens kunt verstaan."

Hij vertelt het lachend. Want als chef techniek in schouwburg De Kampanje zette Aart van 't Veld jarenlang zijn persoonlijke voorkeuren opzij. Amateur of beroeps, wie op het toneel stond kon immer rekenen op zijn kennis en kunde.

Aart van 't Veld neemt per 1 juli 2000 afscheid van De Kampanje. Sinds september 1988 werkte hij als chef techniek achter de schermen van de schouwburg. Twaalf seizoenen vol theater waar hij met plezier op terug kijkt.

"Je hebt een heleboel verantwoording, maar het belangrijkste vind ik dat iedereen zich hier thuis voelt. Dat geldt zowel voor de medewerkers als voor de artiesten. Iedereen moet zijn artistieke ei kwijt kunnen."

Het is belangrijk je in de gedachtewereld van de ander te verplaatsen, meent Van 't Veld. Hij doelt daarmee op de samenwerking met regisseurs en technici. Want alleen dan krijg je een vlekkeloos lopende voorstelling. Dat daar nu meer bij komt kijken dan vroeger, weet hij als geen ander.

"Neem alleen maar de techniek, Vroeger moest de belichting, wat toch een heel belangrijk onderdeel is want ook de belichting vertelt het verhaal, met de hand bediend worden. Vooraf werd alles klaar gezet en met schuifjes en schakelaars werden de lichtstanden tijdens de voorstelling veranderd. Nu stop je alle gegevens in de computer en houd je tijdens de voorstelling alleen in de gaten of alles goed gaat."

Ook de artiesten zijn veranderd, stelt hij vast. "In het begin waren de contacten persoonlijker. Ze stelden zich aan je voor, bedankten je na afloop. Tegenwoordig zie je ze niet eens meer. Ze maken een product dat kant-en-klaar is."


Anekdotes kent hij genoeg. Maar die houdt hij voor zich. Een beroepscode, verklaart hij.


Mag het er in de professionele wereld wat zakelijker toegaan, in het amateurcircuit is Aart van 't Veld nog steeds een onmisbare schakel en staat hij dicht bij de spelers. Met heel veel geduld werkt hij met iedere amateurvereniging samen om steeds weer een zo goed mogelijke productie op de planken te zetten. "Ze zijn voor mij allemaal gelijk. Ik heb geen voorkeur", zegt hij beslist.

Beroepshalve heeft hij al heel wat voorstellIngen gezien. "Ik kan genieten van cabaret. Vooral Herman Vinkers vind ik geweldig. Wat ik afgrijselijk vind? Wel, laat het mijn vrouw maar niet horen, maar ik vind opera een verschrikking. Gelukkig zijn er tegenwoordig lichtbalken met ondertiteling zodat je het nog een beetje kunt volgen, maar ik vind het niks", zegt Van 't Veld lachend.

Het vertrek bij De Kampanje kost hem moeite. "Je sluit iets af. Laat iets achter. Het geeft me een weemoedig gevoel. Ik zal het echt missen. Al die mensen met wie je gewerkt hebt zijn in de loop der jaren vrienden geworden. Al vanaf vorig jaar november was bekend dat ik met pensioen zou gaan. Niet vanwege mijn gezondheid, maar omwille van mijn leeftijd. Je kunt niet eeuwig blijven werken. Het valt me wel tegen. Al die maanden was het afscheid nemen. De laatste voorstelling van die, de laatste gesprekken met die. Enzovoorts. Het is of er telkens een vriend afvalt."

Wat Aart van 't Veld precies gaat doen met al zijn vrije tijd weet hij nog niet. "Eerst drie weken op vakantie en dan wat oude hobby's oppakken, zoals schilderen en het bespelen van een kerkorgel. Daar heb ik al die jaren geen tijd voor gehad. Verder zie ik het wel."

(Foto: Peter van Aalst)


Wim v.d. Tak Aart van 't Veld Eerste jaren