Accordeonola


Concert 2016 Concert 2015 Concert 2014Zaterdag 7 februari 2015 : Concert Accordeonola, Toonkunst en Triade

Concert Accordeonola en Toonkunst
Dit concert was het eindpunt van een project dat ruim een jaar geleden gestart werd op initiatief van Marie Anne Pak, zangdocent bij Triade. Zij had de wens om een gezamenlijk project te doen met een zangkoor begeleid door accordeonorkest. Oorspronkelijk zou het gaan om een projectkoor met Toonkunst Den Helder als basis, aangevuld met andere zangers en muzikaal ondersteund door Accordeonola. Onder leiding van Paul Sanders, directeur van Triade, werd overlegd met alle deelnemende partijen om dit initiatief van de grond te krijgen. Het was een zoektocht om geschikt materiaal te vinden dat voor alle partijen interessant en uitvoerbaar was. Uiteindelijk werd gekozen voor de Misa a Buenos Aires van Martin Palmeri.

Vanwege de benodigde voorbereidingstijd werd besloten dat Toonkunst en Accordeonola samen de Misa zouden uitvoeren en dat er een apart projectkoor van Triade zou komen dat zelfstandig zou meedoen aan dit project.
Publiek in Morgensterk Presentatie Paul Sanders
Naast de uitvoering van de Misa had Accordeonola ook een eigen inbreng in het concert. Aangezien Accordeonola diverse tango nuevo-werken op het repertoire heeft staan, lag het voor de hand om het concert een Argentijns tintje te geven. Dit werd nog versterkt door het feit dat de zangsolo van de Misa uitgevoerd werd door de Argentijnse mezzosopraan Alexandra d'Espinoza. De werken van het projectkoor zouden daar dan als een contrasterende rode draad doorheen lopen: Het Concert met Contrasten was geboren.

Toonkunst en Accordeonola gingen in eerste instantie zelfstandig aan de slag met de Misa van Palmeri. Vanaf november werden enkele gezamenlijke studiedagen gehouden. Koor en orkest stonden onder leiding van Marlie Durge, de dirigent van Toonkunst. Cees Dito, dirigent van Accordeonola had daardoor zijn handen vrij voor de pianopartij. Ondanks dat er stevig werd gerepeteerd waren deze dagen voor koor en orkest ook heel gezellig. Tijdens de studiedagen werd veel aandacht gegeven aan het zoeken naar de juiste balans in volume tussen koor en orkest en op zaterdag 7 februari was het dan zover: Concert met Contrasten. In een bomvolle Morgensterkerk in Den Helder werd het eindproduct gepresenteerd. Net zoals dat in een katholieke mis gebruikelijk is werd de Misa a Buenos Aires in verschillende gedeelten uitgevoerd, waarbij er tussendoor optredens waren van Accordeonola en het projectkoor van Triade. Het concert werd zonder pauze uitgevoerd, wat de vaart erin hield.
Accordeonola en Tooonkunst Accordeonola en Tooonkunst
Het programma van Accordeonola bestond uit Tango de Buenos Aires, Zita, Caricias, Escualo en Palladio. Het projectkoor onder leiding van Marie Anne Pak zong werken van Ariel Ramirez, Tom Johnson en John Tavener. De presentatie werd heel vakkundig door Paul Sanders gedaan. De afwisseling in het programma werd door het publiek zeer gewaardeerd. Onder luid applaus werden de honderd zangers en spelers bedankt voor de mooie en indrukwekkende muziek en kwam er een einde aan dit zeer succesvolle project.

Tijdens de gezellige borrel met het publiek na afloop kregen onze leden veel positieve reacties op het optreden van Accordeonola. De meeste mensen hadden nog nooit een accordeonorkest gehoord en waren zeer verrast door onze muziek. Wat Accordeonola betreft: Missie extra geslaagd!
Alexandra d'Espinoza Marlie Durge en Cees Dito
Concert 2016 Concert 2015 Concert 2014


Accordeonola