Accordeonola


Concert 2009 Concert 2008 Concert 2007Programmaboekje 2008B-orkest:

 

 

Pavane

Jacob de Haan

arr. H. Jelsma

Adagietto

Jacob de Haan

 

Elvira Madagan

Amadeus Mozart

 

Valse du Parrain

Nino Rota

arr. Cees Dito

 

Cees

 

 

 

A-orkest:

 

 

Gothische Suite

- Choral
- Predigt

L. Boëlmann

arr. R. Reinwarth,
R. Sviackevicius

Sinfonia in B-dur

J. C. Bach

arr. R. Würthner

Canon in D

Johan Pachelbel

 

Oblivion

Astor Piazzolla

arr. Hans-Gönther Kölz

Novitango

Astor Piazzolla

arr. Thomas Bauer

Schindlers List

John Williams

arr. Sebastian Klein

 

A- en B-orkest:

 

 

La Storia

Jacob de Haan

arr. Rob Zieverink


Uit de Helderse Courant van maandag 31 maart

Veelzijdig concert door Accordeonola

Gehoord: concert door accordeonvereniging Accordeonola onder leiding van Cees Dito. Zondagmiddag voor 75 toeschouwers in de Petrus- en Pauluskerk in Den Helder

Voor de leden van accordeonorkest Accordeonola zal het niet vaak voorkomen dat ze in een kerk optreden. Accordeonorkesten komen nu eenmaal voort uit een wereldlijker traditie. Toch viel de publieke belangstelling zondag alleszins mee. Accordeonola heeft al jaren een trouwe aanhang en die had deze keer ook de weg naar de Petrus- en Pauluskerk aan de Kerkgracht niet geschuwd.

Onder leiding van dirigent Cees Dito bracht het orkest een afwisselend programma dat ongeveer een uur duurde.
Het B-orkest, dat uit beginnende muzikanten bestaat, opende het programma met een hedendaagse compositie in oude stijl. Deze koraalachtige pavane werd secuur neergezet en dirigent Dito duidelijk de tijd om een zo doorzichtelijk mogelijke uitvoering te garanderen. Hierna volgde een langzaam Adagietto dat compsitorisch niet veel voorstelde.

Moeiteloos

Door het aanbrengen van grote dynamische verschillen zorgde het B-orkest er echter wel voor dat het stuk boeiend bleef.

Het optreden van het A-orkest sloot mooi aan en maakte de voorstelling steeds interessanter. Werken van Mozart en Johann Christian Bach werden moeiteloos afgewisseld met werken van Piazazolla en filmmuziek uit de klassiekers 'The Godfather' en 'Schindlers List'. Maar het waren toch vooral deze laatste stukken die het publiek het meest aanspraken.

De tango van Astor Piazzolla was een hoogtepunt. Dirigent Dito bracht deze tango zeer meeslepend, maar ook in een langzaam werk toonde hij zijn affiniteit met de werken van deze Argentijnse componist.

Als Accordeonola al problemen had met de akoestiek van de kerk, dan merkte het publiek daar weinig van. De echo droeg er toe bij dat het orkest soms zelfs als een kerkorgel klonk. De grote diversiteit aan stijlen van de composities zorgde er wel voor dat niet alle stukken even goed uit de verf kwamen. Zo had de uitvoering van de beroemde canon van Pachelbel evenwichtiger gekund. Maar door een tekort aan mentale voorbereiding kwam het orkest pas laat in het stuk op gang.

Alles bij elkaar liet Accordeonola wel horen dat het van vele markten thuis is en de atmosfeer van het concert maakte het geheel voor herhaling vatbaar.


FRANK VISSER

Concert 2009 Concert 2008 Concert 2007


Accordeonola