Accordeonola


Concert 2008 Concert 2007 Concert 2006Programmaboekje 2007Dirigent : Cees Dito

 

 

 

B-orkest:

 

 

It's Rocktime

Luigi Palermo

 

Valse du Parrain

Nino Rota

arr. Cees Dito

Baantjer

Jurre Haanstra

arr. Cees Dito

Erinnerung an Malaga

Michael van Boxel

 

Easy Popsuite

- Asia Rock
- Reggae Ballad
- Disco Frisco

Dizzy Stratford

arr. R. Zieverink

 

A-orkest:

 

 

Metropolitan Suite

- Deel I - In der City
- Deel II - Spaziergang durch den Park
- Deel IV - Lebensfrohe Menschen

Adolf Götz

 

Tanti Anni Prima

Soliste : Ineke Artz, accordeon

Astor Piazzolla

arr. Robert Baas

 

PAUSE

 

A-orkest:

 

 

The Blues Brothers

 

arr. Marc Oliver Brehm

Simon & Garfunkel in Concert

- Bridge over troubled water
- Mrs Robinson
- Sound of silence
- The boxer

 

arr. Gerd Huber

Theme from Schindler's List

Soliste : Hanneke Stam, viool

John Williams

arr. Sebastian Klein

The Beatles

- Help
- With a little help of my friends
- A hard day's night
- Yesterday
- Can't buy me love

The Beatles

arr. Wolfgang Russ

Mac Arthur Park

Jimmy Webb

arr. Hans Kölz

 

A- en B-orkest:

 

 

The Magnificent Seven

Elmer Bernstein

 

 

presentatie : Frans van de WeteringUit de Helderse Courant van maandag 26 november

Accordeonola weer tot in de puntjes verzorgd

Gezien: Accordeonola, zaterdag 24 november 2007. Met dirigent Cees Dito. Presentatie: Frans van de Wetering. Solisten: Ineke Artz (accordeon) en Hanneke Stam (viool). Voor 120 man in Rialto theater in DEN HELDER

Tot in de puntjes verzorgd, zo kan het jaarlijkse concert van Accordeonola omschreven worden. Van de smetteloze witte kleding, de sfeervolle ambiance, de geprojecteerde beamer-beelden, tot het gevarieerd samengestelde programma; over alles is nagedacht. De voice-over aankondigingen leiden het publiek door de verschillende programma onderdelen en leiden ook af van de (onvermijdelijke) orkestwisselingen.

Het B-orkest speelt uiterst geconcentreerd. Dat moet ook wel want de ritmische- en dynamische veranderingen in 'Valse du Parrain' (uit: The Godfather) vergen het uiterste van het orkest dat het er prima van af brengt. Als een echte 'godfather' heeft dirigent Cees Dito de touwtjes in handen. Dirigerend van top tot teen, met zijn hele lijf, lijkt hij een marionettenspeler die iedere muzikant precies laat doen wat hij wil.

Het A-orkest vervolgt het programma met meteen het absolute hoogtepunt van de avond: 'De Metropolitan Suite'. Deze compositie van Adolf Götz leidt ons in drie delen door een sfeerbeleving van het leven in een grote stad. Gecompliceerde harmonieën; snelle loopjes, lastige intervallen en veel polymetriek schetsen ons de drukte en chaos in het stadsleven, de aangename rust van de natuur in het park tot en met een beschrijving van mensen die het hart van de stad vormen. En misschien is niet ieder stukje even strak gespeeld en klinkt er hier en daar een slordigheidje maar wat blijft is een prachtig mozaïek van mooi in elkaar gelegde klanken.

Na de pauze lijkt de concentratie van het orkest een stuk minder. het wat lichtere en toegankelijker repertoire met verschillende populaire medleys vergen technisch minder van de muzikanten maar leiden tot timingsfouten en slordigheden in een compilatie uit 'The Blues Brothers' en rommelige intro's en overgangen bij het blokje 'Simon and Garfunkel'.

Haaks daarop staat het thema uit 'Schindler's List' waarbij het orkest fungeert als een warme ondergrond voor de verdienstelijk spelende violiste. Met tere tonen die soms uit de bocht dreigen te vliegen schildert Hanneke Stam ons een indringend beeld waarbij de breekbaarheid van haar spel het stuk juist een emotionele lading geeft. In 'The magnificent seven' komen A- en B-orkest samen voor de finale van de avond en ontvangen een zeer verdiend slotapplaus.


HANNEKE BERGSMA

Concert 2008 Concert 2007 Concert 2006


Accordeonola